Ie si Sanziene. Traditii si obiceiuri

Orice ie poarta cu ea o poveste, asa cum sanzienele au mitul lor. Astfel ziua de 24 iunie este dedicate iei si florilor de sanziene.

In traditia populara ziua de astazi este numita si Sfintele, Frumoasele, Maiastrele, Sanzaienele sunt fiinte ireale, fantastice, fapturi luminoase din aer, albe, frumoase, binefacatoare, care au numai insusiri bune. Fuioare usoare de vant in timpul zilei, noaptea se transforma in zane cu parul galben si rochii albe de abur, ce danseaza hore ametitoare prin gradini, mutandu-se dintr-un loc intr-altul.

Ele canta in aer cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Entitati ale aerului, transparente, pure si nobile, foarte greu de perceput, datorita naturii lor instabile, fluide si predispuse la miscari foarte rapide.

sanziene

Obiceiuri si traditii de Sanziene

Numele ,,Sanziene” provine de la trei elemente foarte strans legate intre ele. Primul element este reprezentat de catre zane, de obicei bune, ce isi fac aparitia in noaptea de 23 spre 24 iunie. Al doilea element defineste florile galbene ce infloresc in preajma zilei de 24  iunie, ce au atribute magice si acelasi nume ca a zanelor. Ultimul element vizeaza chiar sarbatoarea de pe 24 iunie.

Din strabuni, se spune ca aceasta sarbatoare este o zi speciala, plantele de leac, de vraja,  ofera omului o sansa sa recupereze ce au pierdut in anul precedent. Sanzienele sunt mesagerii verii depline. Acum dupa solstitiul de vara,este momentul de apogeu, in cinstea acestuia se aprind focuri uriase pe culmile dealurilor.

In aceasta zi, florile de sanziene, fetele impletesc florile in cununi, iar apoi sunt atarnate, pana in anul urmator, la ferestre, la porti, la stresinile caselor, cu speranta ca vor apara oamenii, animalele si recolta de fortele nefaste, malefice si vor aduce noroc si belsug. Aceste cununi sunt folosite si pentru prevederea viitorului, in functie de felul in care cad dupa ce sunt aruncate pe casa. Daca aceasta ramane pe casa se stie ca acestia vor avea in continuare noroc si viata lunga, iar daca va pica este semn de boala, necazuri. Fetele si feciorii se vor casatori iar daca trece peste casa nu se va intampla acest lucru.

Daca in această zi vei zari o furnica rosie, aceasta este de foarte bun augur. Iar daca gasesti o furnica in portmoneu, este un semn indubitabil ca vei avea un an foarte bogat.

In unele zone se obisnuieste ca in aceasta zi sa se manance turte din aluat cu flori de soc, in felul acesta intregul an care urmeaza vei fi sanatos.

Floarea de Sanziana este o floare de camp cu flori marunte, pline de polen, frumos mirositoare, care infloreste in preajma solstitiului de vara, in perioada coacerii cerealelor. Ea are numeroase intrebuintari in medicina si cosmetica.

In popor i-a fost acordata proprietati mistice, fiind folosita in practicile magice efectuate in noaptea premergatoare zilei Sfantului Ioan Botezatorul. Daca se spala la ivirea zorilor cu roua cazuta pe Sanziene sau se imbaiaza in apa curgatoare devin mai frumoase.

ie

Ziua Universala a Iei este sarbatorita la 24 iunie, odata cu sarbatoarea de Sanziene

Piesa principala a costumului popular romanesc este camasa, termenul de ie fiind atribuit doar camasii femeiesti. Aceasta este croita in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza si cu o deschizatura in partea de sus. Inițial, ele erau confectionate din panza de in sau canepa, iar mai tarziu din matase si bumbac.

Ia este, in fapt, o camasa traditional romaneasca de sarbatoare, impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. Tehnica decorarii iei s-a transmis de la mama la fiica, fapt care a conservat traditia si gustul de la o generatie la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natura.

Poarta cu mandrie ia si simte mirosul florilor de sanziene. Intra pentru o zi in pasi de dans, in lumea magica a Sanzielor. Combina ia si confectioneaza o coronita din flori de sanziene, astfel vei avea o tinuta minuntata in aceata zi speciala.

Search

decembrie, 2024