„Febra” cumpărăturilor de Paște, stinsă de pandemie

cumparaturi de pasteAu mai rămas doar câteva zile până la Paște. Produsele tradiționale nu lipsesc din piețe și magazine, chiar dacă aprovizionarea se face mai greu din cauza pandemiei COVID-19. Prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut, spun comercianții, care se plâng însă că vânzările sunt mult mai slabe. Pentru a preveni orice risc, autoritățile recomandă să facem cumpărături doar din spații autorizate. În piețe, comercianții vând kilogramul de carne de miel începând de la 27 de lei. Prețul este aproape neschimbat față de Paștele trecut. Dar vânzările sunt mai mici: nu mai sunt cozile de altădată.

Statisticile oficiale arată că în martie prețurile au fost, în medie, cu 3% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Cartofii s-au scumpit cel mai mult, în ultima vreme. Iar ouăle sunt printre puţinele produse unde preţurile au scăzut. Legumele și brânzeturile sunt mai ieftine în piețe, faţă de supermarketuri. În marile magazine sunt însă prețuri mai bune la ouă, cozonaci și pască pentru că şi oferta este mai bogată.

Am făcut un experiment să vedem cât costă aprovionarea pentru masa de sărbători: Pe lista de cumpărături am pus alimentele necesare pentru masa de Paște. Carnea de miel, ouă, cozonac, pască, drob, vin, mezeluri, brânzeturi, fructe și legume de sezon. Am făcut un calcul. Un coș de cumpărături pentru trei persoane costă aproximativ 400 de lei. Specialiștii recomandă să fim cumpătați și să nu cumpăram mai mult decât avem nevoie.

Pentru a evita orice risc de îmbolnăvire, reprezentații Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor recomandă să facem cumpărăturile doar din locuri special amenajate și autorizate, în care comercianții au mănuși și măști de protecție.

Search

decembrie, 2024