Gabriela Adameșteanu – aniversare

Nume rostit și în microfoanele Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri de la Iași (FILIT), Gabriela Adameșteanu sărbătorește azi (2 aprilie) ziua de naștere. O sărbătorim și noi pe scriitoare amintindu-ne câteva dintre cărțile care au schimbat direcții de lectură și decodificare a sfârșitului de secol XX și începutul celui prezent.

Gabriela Adameșteanu se naște în Târgu-Ocna, la Bacău; scriitoare, jurnalistă şi traducătoare, scrie la începutul carierei pentru revista „Luceafărul”. Romanul său de debut „Drumul egal al fiecărei zile” va primi, în anul de grație 1975, Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru debut şi Premiul Academiei. Pe drept recunoscute atunci ca premii care propulsează debutanții, Gabriela Adameșteanu se bucură de meritele acestea.

Una dintre cele mai cunoscute lucrări este „Dimineața pierdută”, roman care a fost dramatizat de regizoarea Cătălina Buzoianu şi care s-a bucurat de un mare succes. „Dimineața pierdută” face parte din colecția Top 10 + de la editura Polirom, şi poate fi găsită în librării pentru un preț nu prea mare.

Eroii cărților Gabrielei Adameșteanu trăiesc într-o incertitudine existențială, într-o lentoare aproape cehoviană care punctează surprinzător crizele de identitate ale fiecărei epoci. Caruselul vieții gonește amețitor într-un limbaj surprinzător de subtil în scrieri care vorbesc şi tac despre așteptări, vieți duplicitare, ecouri ale conștiinței. Gabriela Adameșteanu, o autoare pe care nu o poți cuprinde în doar câteva cuvinte, dar alături de care te poți aventura în modernismul târziu al unei Românii pe care uneori ne comportăm ca şi cum am uzitat-o.

Un articol de Bianca Ioan

Search

noiembrie, 2024