M-am hotărât să devin prost, Martin Page

Se spune că suntem suma deciziilor noastre, şi pare-se e adevăr în această expresie. Cât de importante sunt alegerile pe care le facem în viaţă e lucru testat de toată lumea. Azi vorbim despre Antoine, cel care într-o zi s-a hotărât să devină prost.

Când lumea este tot mai sucită, omului deștept îi vine să se întrebe “oare prea multă minte strică?” Şi atunci care este modul prin care poți duce o viaţă fără griji? Inteligența trebuie să capituleze ca posesorul ei să ducă o viaţă liniștită. Fericirea se află în detalii, uite unul: ce-ar fi să nu mai ai convingeri, dar nici nelămuriri, să nu întrebi nimic, şi atunci când ești la rândul tău întrebat să ridici ușor din umeri şi să treci mai departe.

O carte care te poate atrage în librării, cu o copertă frumos colorată, „M-am hotărât să devin prost„, cartea lui Martin Page poate fi pe placul oricui. La ce bun un conflict interior? De câte ori ai ajuns la concluzia că „a fi deștept nu înseamnă şi a fi fericit”? Dar ce înseamnă să fii deștept? Şi, mai mult, ce înseamnă să fii prost? Întrebări al căror răspuns îl puteți afla în cartea lui Page, oricum, o variantă de răspuns care propune o argumentație destul de solidă.

O aventură îmbietoare a tânărului francez Antoine care încearcă nenumărate soluții împotriva inteligenței sale. Protagonistul, surescitat şi confuz, îşi înţelege capacitatea de a gândi  ca pe un fel de blestem. Căutările febrile și curiozitatea nu-l satisfac: ”inteligența e de două ori rea: te face să suferi și nimeni nu se gândește să o considere ca pe o boală”. Asocial, încearcă să intre în rândul oamenilor, căutând să se transforme în alcoolic. Și cum încearcă el să devină alcoolic? Caută la bibliotecă orice s-ar fi putut scrie despre alcool. Devenit după patru zile de studiu intens un ”Platon al lichiorurilor” și după o întâlnire demoralizantă cu un alcoolic adevărat (devenit ”îndrumător”), Antoine se hotărăște să bea o bere. După nici jumătate de pahar, intră în comă etilică. Episoadele sunt multe şi pline de haz; merită cu siguranță atenția unui cititor într-un decor rece cu fulguieli și ceva gheață pe trotuare.

Tradus în peste treizeci de țări, romanul, semnat de Martin Page, s-a vândut până în prezent în peste o jumătate de milion de exemplare, de altfel o dramatizare după acesta a putut fi văzută, pusă în scenă la naționalul ieșean.

Un articol de Bianca Ioan

Search

decembrie, 2024