Un articol recent al Mediafax a luat în seamă unele dintre cele mai importante apariții literare românești din acest an. S-a făcut frumos o listuță, numai bună de încadrat în starea începutului de an când facem liste pentru toate pe care le-am dori, le-am citi, sau le-am obține. Ei bine, nici editurile nu s-au lăsat mai prejos, au fost anunțate deja titluri care au fost supranumite ”cărțile anului 2019”.
Printre cărțile cele mai așteptate în acest an, se numără cele menite să popularizeze descoperirile științifice, misterele unei lumi mai puțin accesibilă publicului larg și care, are parte încă de la finele anului trecut de o ascendență considerabilă la capitolul popularitate. Apoi, pe listă se mai află și volume gândite special pentru copii și tineri, un trend care respectă parcursul unui drum bătătorit din 2018.
Titlurile vedetă pentru 2019 includ, la Grupul Editorial Art, ”Cronicile orașelor flămânde #1. Mașinării infernale”, de Philip Reeve, cu o traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu, publicat la Editura Paladin dar şi ”Jurnalul unui puşti #13. Dezghețul”, de Jeff Kinney, traducere din limba engleză de Ioana Vâlcu, la Editura Arthur, cea mai de succes serie după Harry Potter, care îi va convinge până şi cei mai reticenți copii că lectura nu este nici pe departe plictisitoare, arată editorii.
Un proiect ambițios și foarte special este semnat de audioART, o divizie a Grupului Editorial Art care va prezenta publicului cititor şi audiofil o serie de audiobook-uri pe vinil. Proiectul își propune să ofere spre audiție texte mari din secolul XX şi al XXI şi voci pe măsură. Pentru nostalgici, pentru colecționari, pentru toți cei care descoperă sau redescoperă acum gustul inconfundabil al analogicului şi care țin să-şi savureze în tihnă ritualurile pe care le implică intrarea în acest univers, au fost alese cu atenție texte şi fragmente din cărți ale unor autori importanți precum William Faulkner, Truman Capote sau Julio Cortázar și mulți alții.
Despre alte surprize ale lumii editoriale românești, programate în acest an, vom mai povesti pe îndelete și altă dată, până atunci să facem loc carților anului 2019 și.. să nu le uităm pe cele vechi.
Un articol de Bianca Ioan