Cum am împuşcat un elefant – George Orwell

Mai cunoscut pentru scrierea O mie nouă sute opt zeci şi patru, George Orwell nu se dezice de faimă în rândurile unor fani pasionaţi de poveşti adevărate cu o Anglie istorică. O noutate editorială de la Polirom anunţă o serie de eseuri care cuprinde fragmente esenţiale din viaţa lui Orwell, e vorba despre cartea Cum am împuşcat un elefant – titlu metaforă, atrăgător în rafturi de librărie.

 Sunt 336 de pagini de întâmplări care descriu experienţe regăsite ca fiind adevărate în biografia autorului. Se povesteşte despre perioada petrecută de scriitor în colonii, ca angajat al Poliţiei Imperiale Indiene sau anii de sărăcie pe care Orwell şi i-a impus după întoarcerea din Birmania. Propriu-zis, vorbim despre un volum aproape ca o mărturisire a unui drum lung şi complicat într-o Londră supusă, fără drept de apel, istoriei.

  Din descrierea cărţii aflăm că cele mai multe povestiri „au drept subiect detalii ale vieţii londonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – de la bombardamente sau raţionalizarea alimentelor la bucătăria englezească sau arta de a pregăti un ceai bun – şi politica internă şi externă dezastruoasă a diferitelor guverne care s-au succedat în această perioadă.” Aşadar, se anunţă o carte care poate explica dintr-o perspectivă clară, mersul lucrurilor într-o lume pe care doar o intuim. O nouă dovadă că o carte poate să deschidă ochi închişi în faţa unor scenarii imaginate.

George Orwell s-a angajat voluntar în Războiul Civil din Spania, şi asta sună deja a premisă bună de citit mai departe; tot el are CV-ul unui scriitor care a luptat mult pentru cariera sa literară, şi drumul său este frumos povestit în suma eseurilor din Cum am împuşcat un elefant. Recomandarea noastră de azi, despre o carte pentru cei care cred că o autobiografie poate modifica o serie de prejudecăţi deja formate ale unui cititor pentru un autor.

Un articol scris de Bianca Ioan

Search

noiembrie, 2024