Cinci titluri promise de Humanitas luna asta

Fiecare nouă lună vine cu veştile ei, cu propunerile şi promisiunile. Parcă abia noiembrie a venit cu toamna cărților de citit. Decorul de afară pretinde subtil o cană de ceai, o pătură călduroasă şi o carte bună. Îndreptarul bunului muritor de Gabriel Liiceanu face parte din colecţia Serie de autor de la Humanitas. Este unul din titlurile recomandate cu drag la Liber după patru, cu drag și cu inimă bună. Volumul adună douăsprezece „poveşti” care ar putea da seamă de direcţii de urmat în mijlocul provocărilor propuse de timp şi timpuri plus că vorbim de o un autor cu pagini consistente pe scena culturii româneşti, al cărui stil te cucerește mai ales prin limpezimea gândirii de care dau mărturie.

Rămânem în orizontul filosofic şi aşteptăm cu interes primul volum din Viaţa Spiritului de Hannah Arendt, carte publicată postum, în 1978, şi care adună prelegeri importante în istoria gândirii pregătite de autoare pentru faimoasele conferinţe Gifford Lectures.

 Radu Paraschivescu anunţă în noiembrie un titlu atrăgător: „Orice om îi este teamă. (PSD în doi ani şi trei premieri). La doi ani de la alegerile legislative din 2016 Radu Paraschivescu adună dintre sonorele declaraţii ale aleşilor. Scrisă sub forma unei serii de practici politice, economice şi retorice, Orice om îi este teamă propune puncte de vedere bazate, ei bine, pe o realitate usturător de amuzantă.

Humanitas Fiction anunţă un titlu de premiu literar important: Dumnezeul lucrurilor mărunte este cartea care a câştigat în 1997 Booker Prize. Arundhati Roy este prima scriitoare indiană care a câștigat Booker Prize. Premiul i-a fost acordat pentru romanul de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte, care, prin amestecul de exotism, misticism și istorie indiană, dar şi prin erotismul intens inserat în peisajul unei societăți plină de prejudecăţi religioase, s-a bucurat imediat de succes.

 O ultimă recomandare azi e pentru o apariţie promisă tot luna asta, la Humanitas: „Dialogurile secrete..” ale Ioanei Pârvulescu. Titlul complet este Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii şi personajele lor. Autoarea propune o incursiune în lumea literaturii adunând în acelaşi loc cele mai sincere mărturii de scriitori şi de personaje din poveşti celebre.

 Apariţii nou-nouţe pe piaţa literară, în luna noiembrie a acestui an, la Humanitas; veşti de amintit că din când în când merită să aruncăm un ochi şi prin librării.

Un articol de Bianca Ioan

Search

decembrie, 2024