Moromeţii 2 – din 16 noiembrie în cinematografe

S-a spus că e „cel mai aşteptat film al anului” şi cu siguranţă pentru unii chiar aşa e. De altfel s-a vorbit mult înainte de finalizarea acestui proiect şi dialogul a oscilat între distribuţie şi poveste. Partea a doua a filmului Moromeţii este gata de proiectat. Lansarea oficială este programată pentru 16 noiembrie, însă, Transilvania Film a început o caravană de promovare încă de la finalul lunii octombrie.

 Continuarea unei poveşti cunoscute şi îndrăgite atrage după sine aşteptări mari; principul proproţiei dintre „aşteptare” şi „amăgire” se respectă în toate cazurile, fără excepţie, doar că, uneori, imaginarul este distrus din temelii cu intuiţia unor producători care spun şi povestea lor în filmele pe care le produc.

  Moromeții 2 continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi. Regizorul Stere Gulea declara pentru presă că proiectul controversat deja „e un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare și teamă. Iar lumea aceea pe care o știam dispare, de fapt. Asta m-a și atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supraviețuit până în anii ‘50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”. Iată deci cuvinte care te îndeamnă să priveşti imaginea unei Românii care (#) rezistă.

Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Iosif Paştina sunt actorii care interpretează rolurile principale. Filmările au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secvențelor fiind turnate în aceeași casă, din același sat (Talpa, județul Teleorman) în care a fost realizat și primul film în 1985. Pre-producția părții a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Moromeţii 2 va avea proiecţia oficială pe 16 noiembrie în cinematografele din toată ţara, iar la Iaşi se va putea vedea în avanpremieră pe 13 noiembrie la Cinema Ateneu.

Un articol scris de Bianca Ioan

Search

septembrie, 2024