Rezidenţi în casa visurilor – Radu Aldulescu

Editura Hyperliteratura recomandă ca pentru o viaţă sănătoasă, să consumăm minimum două cărţi pe lună. Mi se pare la fel de rezonabil ca cei minimum doi litri de apă zilnici în condiţiile unei minţi organizate şi orientate către o stare genrală de bine. Hyperliteratura e de aproape 6 ani pe piaţa românească şi propune un sistem ca o alternativă la ceea ce lumea editorială românescă deschide în faţa autorilor şi cititorilor. Declaraţia fondatorilor editurii sună cam aşa: „De la bun început ne-am propus să dăm praful de pe cărți și să apropiem publicul larg de carte, abordând literatura și personajele ei, scriitorii în primul rând, dar și editorii, promoterii și inițiatorii a diverse proiecte culturale, într-un mod direct și cu dinamism. Căutăm poveștile din spatele cărților, căutăm întâmplările și problemele autorilor, discutăm și dezbatem deschis această vastă și minunată lume literară. ” Şi sună foarte bine, nu? De fapt, sună ca un statement normal dintr-o ţară normală, de pe un continent normal.  Important e că ideea este pusă şi în act, mărturie fiind autorii şi volumele scoase în primă linie de editura Hyperliteratura.

         Un exemplu şi o recomandare dragă, „Rezidenţi în casa visurilor” de Radu Aldulescu. Un roman despre viaţa de zi cu zi a unor bucureşteni. Un roman cu o acţiune aparent simplă şi plin de subtilităţi. Procesul psihologic al unor oameni ca mine, ca tine şi provocările cotidiene într-un oraş înăbuşitor şi fermecător în acelaşi timp, fac obiectul unui volum care te poate învăşui pe neaşteptate. Atmosfera unei Românii a anilor ’90 şi personajele lui Radu Aldulescu prezintă cortina care se trage peste scena tuturor emoţiilor şi sentimentelor unor oameni pe care îi cheamă Grigore sau Mihăiţă.

         Amintind de o perioadă recentă a istoriei noastre, de cele mai complexe situaţii ale României la final de secol 20, „Rezidenţi în casa visurilor” aduce în atenţie ideea posibilităţii unui liber arbitru, a universului urban şi a provocărilor pe care acesta le lansează într-un spaţiu în care se definesc uşor intuiţia, raţionalitatea şi haosul.

         Există şi elemente autobiografice în acest volum, Casa Visurilor este un deșert al speranțelor și amăgirilor al celor care îndrăznesc să viseze; al zecelea roman semnat de Radu Aldulescu, unul dintre cei mai buni scriitori contemporani, este inspirat din nefericitul moment în care a fost nevoit să trăiască în stradă.

         Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Hyperliteratura , cu autograf cu tot.

Search

decembrie, 2024