SYLVIE GERMAIN – autor prezent la FILIT 2018

Săptămâna trecută a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – pe numele mic, FILIT. Prietenul nostru este aşteptat şi anul acesta cu braţele şi sufletul deschise  de toţi iubitorii de literatură, traduceri şi cultură în general. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași în perioada 3-7 octombrie, printre aceştia nume de care poate n-ai auzit până acum. Chiar de-i ştii, ori ba, în fiecare săptămână, la Liber după patru vorbim despre cel puţin un autor pe care îl vom putea cunoaşte, luna viitoare în carne şi oase.

         Astăzi am ales să vorbim despre  fermecătoarea SYLVIE GERMAIN, cea care l-a audiat pe Emmanuel Levinas, din postura de studentă la filosofie la Sorbona. A obţinut un doctorat în acelaşi domeniu după care a preferat să închidă uşile sălilor de curs din Praga, de data asta fiind la catedră. În facultate a fost interesată de accentele misticii creştine, iar pentru teza sa de doctorat s-a orientat către ideea „feţei umane”. Teme care vor marca scrierile sale de mai târziu. În aceeaşi perioadă începe să scrie povestiri şi nuvele şi tot atunci, cu ocazia unei vizite în Cehoslovacia se îndrăgosteşte iremediabil. Hm, cum altfel te poţi îndrăgosti?

         Încurajată de regretatul Roger Grenier acceptă să trimită la tipar, în 1984, romanul „Cartea nopţii” care va primi nu mai puţin de şase premii literare prestigioase. De aici începe o frumoasă aventură în întâlnirea cu ceea ce s-ar putea numi „lumea bună a literaturii internaţionale”. Urmează apariţia unor eseuri pe tema spiritualităţii, a câteva scrieri pentru copii, editarea unui album de fotografie şi romanele „Jours de colère” , „La Chanson des Mal – aimants” şi apoi, „Magnus” fiecare dintre acestea răsplătite cu premii pe măsură, vorbim despre Femina sau Goncourt, cuvinte preţioase în lumea literară.

         Sylvie Germain scrie despre ce poate fi mai departe de realitate, dar şi despre aspectele metafizice ale suferinţei umane. Sylvie Germain scrie cu precizia filosofului organizat în gândire, dar şi cu farmecul romancierului profund. În limba română au apărut romanele: „Întâmplări dintr-o viaţă”, „Cartea nopţilor”, „Zile de mânie” şi „Magnus”. Vă reamintim că autoarea franceză se află  pe lista invitaţilor din acest an de la FILIT care se va desfăşura în perioada 3 – 7 octombrie. 

Un articol de Bianca Ioan

Search

decembrie, 2024