Este telefonul mobil inamicul dimineţilor noastre?

„Îmi verific telefonul!”. Acesta este răspunsul majorităţii la întrebarea „Care este primul lucru pe care îl faci atunci când te trezeşti?” Citirea e-mailuri, a notificărilor de pe Facebook sau a mesajelor a devenit o rutină în vieţile noastre de care, se pare, nu ne putem lipsi.

Doctorul psihiatru Nikole Benders-Hadi, de la „Doctor on Demand”, susţine că verificarea telefonului dis de dimineaţă poate creşte nivelul de stres pe parcursul zilei şi nu numai: „Excesul de informaţie care te loveşte înainte de a fi complet treaz, îţi modifică abilitatea de a prioritiza sarcinile”, explică doctorul Benders-Hadi. Altfel spus, riscăm sabotarea unei zile înainte ca aceasta să înceapă.

Tristan Harris, un specialist în design etic de la Google şi cofondatorul Centrului pentru Tehnologie Umană(Center For Humane Technology) a continuat cercetările pe baza acestui subiect şi a declarat pentru Thrive Global, în 2016, că obiceiul de a verifica telefonul dimineaţa poate fi portetizat ca un meniu cu lucrurile care s-au întâmplat din ziua precedentă şi până la momentul actului, fapt care ne poate încetini pe parcursul zilei.

Tot Harris, după ani de cercetare, a ajuns la concluzia că scopul telefonului mobil este acela de a ne determina să verificăm în mod constant noutăţile, chiar dacă acestea se află în afara ariei noastre de interes. De aici se declanşează şi „frica de a pierde ceva important”(„FOMSI”-the „fear of missing something important”).

În anul 2013, publicaţia Adweek a realizat un sondaj conform căruia 80% dintre utilizatorii de smartphone, cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani, îşi verifică telefonul imediat după ce se trezesc. Totodată, 79% dintre aceştia poartă telefonul asupra lor aproape întreaga zi, declarând că astfel se simt mai „conectaţi”. Cu toate acestea, dezavantajele par să acopere părţile bune.

Conform declaraţiei făcute pentru Huffington Post de către Julie Morgenstern, autoarea cărţii „Never Check Email In The Morning”, odată ce ne începem ziua cu verificarea e-mailurilor, concentrarea ne va fi încetinită. Începerea zilei cu ceva important ne va determina să fim mult mai productivi.

În concluzie, ce am putea face dimineaţa în loc să folosim telefonul?

Tot Dr. Benders-Hadi ne îndeamnă să lăsăm e-mailurile pentru serviciu şi mesajele deoparte şi să începem ziua într-un mod mai sănătos, prin intermediul meditaţiei, după cum a precizat pentru Elite Daily.

Pe lângă aceasta, există nenumărate lucruri şi activităţi care se pot desfăşura dimineaţa, care să înlocuiască privitul telefonului. Puteţi să faceţi exerciţii fizice, să vă relaxaţi cu o ceaşcă de cafea sau să vă ocupaţi de un hobby de care, în mod normal, nu aţi avea timp.

Important este ca pe viitor să încercaţi să vă lăsaţi telefonul în altă cameră peste noapte sau cel puţin la distanţă, pentru a nu fi tentaţi să îl folosiţi dimineaţa. Totul începe cu paşi mici!

Search

decembrie, 2024