Telekom România a acceptat oferta UAIC de cumpărare a clădirii de pe Strada Lăpușneanu

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit acordul Consiliului de Administrație al Telekom România pentru cumpărarea clădirii de pe strada Lăpușneanu (corpul R). Suma finală a fost de 2.165.000 de euro (scutită de TVA), ofertă acceptată în ședința de conducere a companiei Telekom de joi, 8 februarie. Imobilul este închiriat de UAIC din anul 2008 și este destinat, cu precădere, activității școlilor doctorale.

„Ne bucură faptul că, după 10 ani în care universitatea a închiriat imobilul, reușim să finalizăm procedura de achiziție și să asigurăm continuitate pentru activitatea celor 11 școli doctorale din universitate. De asemenea, intrăm în posesia unui spațiu cu o poziționare atât centrală cât și foarte aproape de campus, prin care nu doar că ne îmbogățim patrimoniul, dar mai ales oferim studenților și profesorilor noștri un spațiu propice cercetării științifice și schimbului de idei”, a declarat prof.univ.dr. Mihaela ONOFREI, Ordonator de Credite al UAIC. 

Cu o amprentă la sol de 592 de metri pătrați, clădirea de 5 etaje are o suprafață totală desfășurată de 4,581 de metri pătrați, din care suprafața utilă este de 3,594 de metri pătrați, plus 222 de metri pătrați de terase. Terenul, cu suprafaţa de 900 de metri pătraţi, este proprietatea Primăriei Municipiului Iaşi.

În perioada în care universitatea a închiriat imobilul s-a investit în recompartimentarea spațiilor și transformarea lor în săli de curs și de seminarii, reparația instalațiilor electrice și a celor sanitare, dotarea cu mobilier și aparatură electronică. În prezent, clădirea asigură buna funcționare a școlilor doctorale ale UAIC, dar este și gazda unor evenimente organizate de facultăți. De asemenea, în corpul R își desfășoară activitatea și alte entități, precum Centrul Alumni, Clubul IQ sau Centrul de Reușită Universitară.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a închiriat clădirea de pe strada Lăpușneanu începând cu data de 8.10.2008, întrucât la acea vreme era necesar un spațiu adecvat cercetării științifice, studiului și schimbului de idei pentru doctoranzi. În anul 2017, compania Telekom Romania Communications SA a scos imobilul la licitație, universitatea având prin contractul de închiriere posibilitatea exercitării dreptului de preemțiune. Acesta presupunea ca, la finalul perioadei de depunere a ofertelor, UAIC să fie înștiințată care era suma cea mai mare oferită, iar în cazul în care universitatea propunea aceeași sumă, să fie desemnată câștigătoarea licitației.

În iulie 2017, Universitatea a demarat proceduri de evaluare valorică și expertiză tehnică, obținând aprobarea Ministerului Educației Naționale, Consiliului de Administrație și Biroului Executiv al Consiliului de Administrație.

La prima licitație de vânzare nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel încât a fost demarată o a doua procedură de licitație, în care s-au înregistrat oferte. Universitatea și-a exprimat intenția de cumpărare, prin dreptul de preemțiune și a primit aprobarea din partea Telekom România la data de 08.02.2018. Imediat după această dată, vor începe procedurile pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior intrării în proprietatea universității, imobilul își va păstra destinația și va asigura în continuare buna funcționare a școlilor doctorale ale UAIC, precum și facilități de organizare a evenimentelor.

Search

decembrie, 2024