UAIC prezinta – Vinul lui Cuza!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a lansat un produs inedit  – „Vinul lui Cuza” –  un vin de pe domeniile UAIC, îmbuteliat la Cotnari. Vinul a fost realizat în ediție limitată, fiind îmbuteliate doar 400 sticle de Fetească Neagră, respectiv 400 de Frâncușă, două soiuri românești renumite. Produsul nu va fi disponibil la vânzare, ci folosit doar în ocazii de protocol ale Universității: evenimente sau vizite de rang înalt.

„Astăzi lansăm «Vinul lui Cuza», un produs pentru care  Universitatea deține marca exclusivă, în urma unor demersuri întreprinse încă din luna ianuarie”, a precizat prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al Universității, în debutul sesiunii de prezentare și degustare a vinului. „Ideea a fost comunicată publicului încă de anul trecut de către prof.univ.dr. Tudorel Toader, pe atunci rector ales, acum actual ministru al Justiției, atunci când a anunțat dorința universității de a îmbunătăți sistemul de promovare, imaginea și identitatea prin produse personalizate care să fie în armonie cu spiritul UAIC.”

Numele „Vinul lui Cuza”, precum și designul etichetei sunt mărci înregistrate ale Universității, cu începere de la 31 ianuarie 2017 pentru o durată de 10 ani. Marca „Vinul lui Cuza” a apărut în numărul din luna iulie al Buletinului Oficial de Proprietate Industrială secțiunea Mărci. Marca a fost înregistrată pentru clasa de produse vin, mai precis „ Vinuri dulci; vinuri rozé; vinuri neacidulate, vinuri de masă; vinuri cu denumire de origine protejată; vin; vin roșu; vin alb; vin de struguri”.

„Este pentru prima dată când Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a luat decizia să îmbutelieze o parte din vinul care se produce de la Grădina Botanică. Este o producție a anului 2016, cu struguri bine aleși, iar pentru vinificare am apelat la un parteneriat cu una din cele mai cunoscute companii din branșă – Cotnari”, a precizat prof.univ.dr. Cornel Iațu, prorector pentru strategie, dezvoltare instituţională şi managementul calităţii.

Conceptul grafic al etichetei a fost realizat de specialiștii Universității, iar alegerea numelui și a parteneriatului cu Cotnari nu au fost întâmplătoare. „Dincolo de faptul că Alexandru Ioan Cuza este patronul Universității noastre, pe vremea domniei în Moldova, Cotnari trimitea pentru prima dată un vin la concursul mondial la Paris, Grasa de Cotnari, acolo unde a luat distincția maximă. Am decis să inițiem un parteneriat strategic cu cei de la Cotnari și prin această prismă, a rezonanței istorice – la Cotnari se produce vin de cel puțin 2000 de ani”, a explicat prof.univ.dr. Cornel Iațu.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are podgorie de viță de vie în Grădina Botanică, folosită în special în scop didactic. „Primele plantări au fost realizate în urmă cu 40 de ani, cu scopul de a diversifica colecțiile de plante care erau la momentul respectiv în Grădina Botanică, dar și de a îmbogăți baza didactică și de cercetare”, a precizat prorector prof.univ.dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice. „Vorbim de sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80, când ne-am propus să dezvoltăm în Grădină o colecție de soiuri care se cultivau din cele mai vechi timpuri în Moldova. Printre primele soiuri aduse au fost Frâncușa, apoi Tămâioasa românească și Grasa de Cotnari, iar apoi și celelalte soiuri din Țările Românești, printre care Feteasca Albă și Feteasca Neagră. Soiurile de viță nobilă, mai mult sau mai puțin cunoscute, constituiau obiect de studiu și practică pentru studenți”, a adăugat Cătălin Tănase.

Lansarea vinului a cuprins și un moment de degustare a celor două variante ale „Vinului lui Cuza”. Prof. univ.dr. Cornel Iațu a explicat alegerea celor două soiuri: „Avem de-a face cu vinuri de foarte bună calitate și e normal să fie așa, atâta timp cât vorbim de două soiuri autohtone. Am ținut foarte mult să promovăm soiuri românești – feteasca neagră și frâncușa. Feteasca neagră este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, pentru că se cultivă de pe vremea dacilor, iar soiul rezistă la foarte bine la îngheț și la secetă – deci foarte bine adaptat acestor ținuturi.”

„Vinul lui Cuza” va putea fi gustat la evenimentele Universității cu începere din toamna acestui an. 

Search

decembrie, 2024