Tinerețea poate fi o perioadă incertă. Probabil că nu mai ești la școală dar încă ai multe lucruri de învățat înainte de a-ți începe viața de adult. Între timp, însă, ești pe cont propriu. Ca să te ajutăm să parcurgi această perioadă dificilă, am făcut câteva rewiew-uri despre modalități utile de a-ți petrece timpul la cei 20 de ani și astfel, am evidențiat cele mai folositoare perspective.
Iată câteva dintre abilitățile pe care fiecare tânăr de 20 sau 20+ ar trebui să le dețină.
1. Cum să fii sincer
Când întârzii la o programare, este foarte tentant să dai vina pe un ambuteiaj neașteptat sau pe autobuzele care ajung foarte greu la destinație. In loc de asta: ”Cere-ți scuze. Nu trebuie să dai detalii. E de o mie de ori mai bine așa decât să-ți riști integritatea prin a da vina pe traficul aglomerat.”
2. Învață să primești critici
Nimănui nu-i place să i se spună că greșește sau că ar putea face lucrurile mult mai bine decât o fac deja. Este foarte ușor să-ți displacă o persoană care aduce critici la adresa ta și este mult mai comod să o ignori. Cu toate acestea, pentru a izbuti în viață trebuie să înățăm să acceptăm critica și să răspundem într-o manieră pozitivă, fără a gândi rău despre cei care scot în evidență greșelile pe care le facem uneori.
3. Cum să începi o conversație plăcută
”A face conversație este cea mai subapreciată aptitudine”, mărturisește Deepak Mehta care recunoaște că este o persoană timidă, fiindu-i întotdeauna greu să facă acest lucru. Dar experiența l-a învățat că dacă îndrăznești să începi o discuție cu persoana de lângă tine, s-ar putea la fel de bine să sfârșești prin a-ți face un nou prieten, o legătură importantă la serviciu sau o perspectivă nouă asupra unor subiecte mai vechi.
4. Cum să ceri ceva ce îți dorești
Un user anonim scrie: ”Abilitatea de a cere este cea mai ușoară și totodată cea mai puțin folosită în a face un pas important în carieră”. Dar dacă nu-ți găsești curajul să ceri o mărire de salar sau o promovare, nu vei avea nicio șansă în a o obține. De exemplu, ai putea cere unui furnizor un preț mai mic pentru legumele pe care le cumperi. Cu cât te pui mai mult în situații inconfortabile, cu atât mai mult îți vei da seama că de fapt acestea nu sunt chiar așa de inconfortabile cum credeai.
5. Cum să îți respecți promisiunile
Poate că i-ai spus unui prieten că vei veni la petrecerea de ziua lui sau poate că ai acceptat să faci o sarcină în plus pentru șeful tău. Indiferent de situație, ar fi bine să te ții de cuvânt. În caz contrar, cei din jur își vor pierde încrederea în tine – lucru care o dată cu trecerea timpului este foarte greu de restabilit.
6. Cum să comunici eficient
Indiferent de domeniul în care lucrezi, poți să-ți îmbunătățești mereu felul de a vorbi și de a scrie. Gândește-te la metode prin care să te auto provoci. Scrie un email sau ia atitudine într-o conversație. Iată un exemplu: la următoarea întâlnire abține-te în a-ți exprima opiniile sau ideile, numără până la cinci și dacă încă simți nevoia de a spune ceva relevant pentru ceilalți, fă-o! Pe de altă parte, totuși, dacă ești timid, fă-ți curaj și provoacă-te în a spune ceea ce gândești în loc să rămâi tăcut.
7. Cum să fii optimist
Restul vieții tale este alcătuit din eșecuri, tristețe și frustrări (pe lângă bucurii și emoții). Ar trebui să ne folosim de acest inceput al maturității ca să înțelegem cum să ne revenim din întâmplări nefericite:
”Vârsta de 20 de ani este perioada când cei mai mulți tineri sunt relativ privați de responsabilitățile care se vor aglomera și vor izbucni pe la 30-40 de ani. Această vârstă este momentul cel mai bun să experimentăm, să eșuăm și să revenim. Învățați, așadar, cum să dați la o parte eșecul și cum să progresați.”
8. Cum să-ți demonstrezi bunele maniere la masă
”Multe interviuri se fac pe această temă”, scrie Drew Pavilonis. ”Mestecatul zgomotos, mâncatul cu gura deschisă sau linsul degetelor și al ustensilelor (da, am văzut și așa ceva), statul cu coatele pe masă – toate aceste lucruri dovedesc lipsa bunelor maniere și a abilităților sociale.”
9. Cum să trăiești pe cont propriu
Tinerii adulti sunt sfatuiti să se gândească foarte bine la toate cheltuielile pe care le fac. ”Luxul este un lucru frumos doar dacă ți-l poți permite cu adevărat. Nu deveni sclav investind într-un mod de viață care nu va dura. Învață să trăiești modest și economisește. Abia atunci vei avea dreptul să-ți faci din când în când mofturi, cu moderație însă.”
10. Cum să faci față unei respingeri
Foarte mulți tineri experimentează la 20 de ani – job-uri, experiențe noi sau parteneri. Câteva dintre acestea vor dura dar altele nu. Este o oportunitate bună să ne obișnuim cu respingerile, indiferent că e vorba despre un job mult visat sau o posibilă întâlnire. ”E un medicament greu digerabil însă ceea ce trebuie să înțelegem este că respingerea este normală. Foarte rar se dovedește a fi personală și cel mai important este că lumea nu se termină aici. Nu vă împiedicați de ea. Țineți capul sus și continuați să mergeți înainte.”
„Viața este plină de încercări. Tinerețea este timpul potrivit pentru a vă întări și pentru a învăța cum să fiți flexibili emoțional și psihic, cum să acceptați bucuriile și greutățile care vor veni.”
11. Cum să înveţi fără cărţi
Învăţatul nu ar trebui niciodată să fie limitat de cadrul şcolar. Poţi învăţa oriunde, oricând şi alături de oricine. Fii deschis. Ar trebui să căutaţi întotdeauna modalităţi noi prin care să îţi lărgeşti cunoştiinţele. Citeşte, practică o limbă străină, ia lecţii de muzică – orice te poate face fericit sau îți trezește interesul.
12. Cum să accepți posibilitatea unei schimbări
Cercetările făcute de psihologul Dan Gilbert arată că oamenilor le este foarte greu să se acomodeze cu ideea că se vor schimba foarte mult de-a lungul timpului.
”Este aproape imposibil să plănuiești unde vei fi în câțiva ani.” Choi folosește drept exemplu propria sa traictorie. În timpul facultății a studiat inginerie și nu și-ar fi imaginat vreodată că se va muta în mediul rural al Europei de Est la recoltat de porumb – și iată că s-a întâmplat. Cât a locuit acolo, nu a prezis că mai târziu se va muta într-una din clădirile pretențioase ale New York-ului – dar s-a întâmplat și asta. Lasă-te surprins și așteaptă-te la asta (într-un mod plăcut să sperăm).
13. Cum să iei o decizie
”Trecerea de la gânduri la acțiunea propriu zisă este dată de o decizie eficientă – să știi ce ai de făcut bazându-te pe informații solide” scrie Janic Butevics. ”În timp ce a nu fi critic reprezintă un risc, la fel se poate întâmpla și cu analiza excesivă a lucrurilor sau cu amânarea deciziilor doar pentru că aștepți mai multe informații.”
Dacă ești mai degrabă tipul care analizează lucrurile în detaliu, ia în considerare încercarea de a te adapta unei versiuni de genul ”testului armă” pe care profesorul Bernard Roth de la Universitatea Stanford l-a descris în cartea sa – „The Achievement Habit”. Imaginează-ți că cineva te amenință constant cu o armă, oferindu-ți doar 15 secunde în luarea unei decizii. Vei fi cu siguranță capabil să faci o decizie – și astfel te vei elibera de multă presiune nedorită.
14. Cum să ”te vinzi”
”A fi capabil să te vinzi altora e o aptitudine vitală în orice domeniu” scrie Lukas Schwekendiek. ”În afaceri trebuie să știi să te vinzi clienților sau angajatorilor. În demersul găsirii unui partener potrivit, trebuie să te vinzi acestuia – pe tine și potențialul tău. Încearcă să povestești ceva despre tine din moment ce acest lucru îi va ajuta pe ceilalți să te rețină mai bine. Asigură-te că ceea ce spui va stârni discuții alternative printre ascultătorii tăi.
15. Cum să negociezi
Autorul James Altucher evidențiază importanța dezvoltării unui simț al negocierilor. El se referă foarte precis la sfaturile oferite de fostul membru FBI, Chris Voss, care se ocupa de negocierile ostaticilor.
Printre altele, sfaturile acestuia includ manipularea oamenilor în a spune ”nu” când de fapt scopul tău este să-i faci să spună ”da” în cele din urmă. Spre exemplu, atunci gând negociezi termenii unei noi angajări și simți că nu obții ceea ce vrei, poti întreba direct: ”Doriți ca eu să eșuez?” Răspunzul va fi, bineînțeles, nu. Și de aici poți începe să insiști asupra lucrurilor pe care le dorești.
16. Cum să asculți fără să vorbești
”Antrenându-te în a fi un mai bun și activ ascultător, vei fi capabil să comunici mult mai eficient și să-și dezvolți relațiile interpersonale mult mai bine în viață.” În domeniul afacerilor, să știi să asculți este cel mai important lucru și totodată și unul dintre cele mai subapreciate.
Dacă într-adevăr vrei să-ți dezvolți calitățile unui bun ascultător, încearcă metoda ”mindful conversation”. Două persoane vor face echipă și vor asculta în tăcere în timp ce o a treia va vorbi pentru câteva minute. Apoi echipa va reflecta asupra celor spune până când se va considera că mesajul a fost transmis și înțeles. Scopul acestui exercițiu este de a limita și chiar elimina interacțiunile superficiale, înlocuindu-le cu cele care te fac să simți că ești ascultat și că persoana de lângă tine este atentă la ceea ce spui.
17. Cum să fii o persoană răbdătoare
Este incontestabilă importanța ambiției și a efortului în obținerea țelurilor personale – indiferent că acestea includ dorințe materiale sau spirituale. Totuși, încearcă să nu te lași cuprins de frustrări dacă, spre exemplu, la vârsta de 25 de ani nu ai reușit încă să faci câteva economii pentru zile negre.
Urmați sfaptul lui Steve Kobrin: ”Lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de timp ca acestea să se cultive și de multă muncă de asemenea. Au nevoie de atenția ta întrucât presupun un constant proces de încercare-eroare prin care vei învăța din greșelile tale”.
Sursa foto: https://antreprenor4x4.wordpress.com/