22 de sfaturi pentru un Crăciun lipsit de stres

Este cea mai frumoasă perioadă a anului – dar în același timp și cea mai stresantă! Fă în așa fel încât acest moment să fie cât mai plăcut, înlăturând stresul cu aceste sfaturi care vor funcționa cu siguranță!

Cadourile, gătitul, decoratul și petrecerile  pot face din această sărbătoare mai mult o muncă obositoare decât un timp de odihnă. Am întrebat experții  și iată sfaturile  acestora.  Tindeți spre o perspectivă fresh!

1.Fă o schimbare.
Ia una dintre sarcinile cele mai stresante și găsește o nouă modalitate de abordare care s-ar putea să facă într-adevăr diferența. De exemplu,  dacă ți-e greu să trimiți felicitări de Crăciun celor dragi, împarte această sarcină cu soțul tău.

 

2.Mulțumește-te cu ”destul de bun”
Nu tinde mereu spre ceva mai măreț și mai bun atunci când plănuiești cum să petreci de sărbători, ne sfătuiește  autoarea cărții Life Is Not a Stress Rehearsal.

 

3.Uită de listă de cumpărături
LaRoche înlocuiește stresul cumpărăturilor cu momentele speciale petrecute alături de familie. Aceasta povestește că preferă să meargă împreună cu familia să ia masa în oraș sau să se distreze cu toții la un show. ”În loc să avem multe cutii de despachetat, mai bine petrecem o zi frumoasă împreună”.

 

4.Dă la oparte  ”ritualurile” scumpe și stresante
Dacă îți duci copii să vadă „Spargatorul de nuci”– e o tradiție! – dar dacă se smiorcăie la fiecare pas, fă o schimbare. E adevărat că familiile preferă tradițiile dar nu e vorba neapărat de evenimentul în sine, pe care copiii tăi s-ar putea să-l fi depășit deja, ci despre timpul pe care-l petreceți împreună. Dacă aceștia se plâng, lasă deoparte inițiativele scumpe și complicate pentru ceva mai simplu și ușor de făcut; spre exemplu, un mic ospăț cu clatite bogate în ciocolată. 🙂

 
5.Concentrează-te asupra lucrurilor importante
Toată adunătura aia de felicitări trebuie să fie trimisă cât mai repede posibil însă numai  gândul acesta îți dă bătăi de cap. Gândește-te la ceea ce este cel mai important. Așa ne sfătuiește Linda Hedberg. ”Dacă te simți depășit/ă de multitudinea felicitărilor pe care trebuie să le trimiți, întreabă-te: Care sunt cele mai importante 10 felicitări de care trebuie să mă ocup? Ocupă-te doar de acestea. Sau pur și simplu trimite un e-card tuturor din listă. Bonus: E eco-friendly!
 

 6.Delectează-te cu parfumul de lămâi
Ești sufocat de aglomerația mall-urilor? Oprește-te într-o parfumerie și caută esență de lămâie. Conform cercetătorilor de la Ohio State University, esența de lămâie îți îmbunătățește starea de spirit foarte repede.
 

 7.Amintește-ți să te distrezi
Dacă decorezi bradul sau gătești prăjituri alături de copiii tăi, inspiră adânc și savurează momentul. Permite-ți să uiți de toate sarcinile încă nerezolvate.

 

8.Alege cadouri ușor transportabile
Știind cum sunt restricțiile în aeroporturi, ușurează-ți munca și optează pentru carduri-cadou. Sunt suficiente site-uri care realizeaza comenzi de cadouri online sau din catalog și le trimite prin companii direct către destinație. Indiferent de modalitate, vei salva mai mult spațiu în bagajul tău.

 

9.Împachetează cu simț de răspundere
Pijamalele, periuța de dinți …..împachetează-le într-o geantă ușor de purtat astfel încât în acea primă seară când ajungi acasă la bunici sau altă destinație să nu fii nevoit/ă să cauți prin toate bagajele înainte de culcare.

 
10.  Pune punct dificultăților din timpul călătoriilor
Dacă mergi cu mașina, asigură-te că te-ai pregătit cum trebuie în ceea ce privește modalitatea de funcționare a vehiculului. Interesează-te despre condițiile meteo și despre disponibilitatea drumurilor din localitățile apropiate.

Ușurează-ți călătoriile cu avionul și formalitățile de check-in ajungând cu două ore înaintea zborurilor regionale sau cu aproximativ trei ore înaintea celor internationale. Pentru a evita problema parcărilor, ”roagă pe cineva să te conducă până la aeroport dacă e posibil”. Dacă, de asemenea, aștepți un oaspete, urmărește online informațiile despre zboruri.
 

 11.Nu renunța la tabieturile personale
Dacă îți face placere să citești înainte de culcare, nu renunța la asta pentru încă o altă sarcină complicată doar pentru că te aflii în pragul sărbătorilor. Lucrurile pe care le facem zilnic ne ajută să ne relaxăm și să ne concentrăm și pe propria persoană.
 

12.  Programează-ți pauze
În perioada aglomerată a sărbătorilor, Brenda DeHaan of Wagner, South Dakota, împreună cu soțul ei, caută întotdeauna să aibă parte de o după amiază liniștită. În fiecare an, ei merg să se plimbe cu mici opriri în care le face placere să observe vulturii care zboară de-a lungul râului Missouri. ”Este momentul nostru plin de pace, momentul în care nu ne facem griji că trebuie să ne grăbim undeva”, spune Brenda. Dacă totuși nu poți evada pentru o întreagă după amiază, o oră-două sunt de ajuns ca să iei o gură de aer sau să schimbi peisajul.
 

13.  Fă ceva care te face fericit
Matusa mea, și-a dat seama că adăugând și nu eliminând lucruri din listă, au făcut ca sărbătoarea de Crăciun să fie mai puțin agitată. Într-un an a facut parte dintr-un  cor  pentru a-si colinda cunostintele. ”Acest lucru ajută să îți înțelegi și partea spirituală”, mi-a spus ea atunci.

 

14. Cere împachetarea gratuită a cadourilor
Magazinele nu specifică mereu faptul ca au aceste servicii, deci fii sigur că ceri. Organizațiile non-profit adesea înființează standuri la mall-uri sau spectacole de caritate ce vor ambala cadouri pentru o mică taxă. Profită de serviciile lor si vei fi scutit de o sarcină în plus în timp ce vei contribui pentru o cauză nobilă.

 

15. Aprobizioneaza-te cu materiale pentru împachetat
Cumpără mai multe panglici si mai multă hârtie de împachetat decat ai crede că ai nevoie in mod normal. Nimic nu este mai frustrant decat sa rămâi fară materiale de împachetat având treaba pe jumătate făcută, si mereu poți salva ce a rămas pentru anul următor.
 

16. Fă un plan de bătaie pentru mersul la mall
Verifica site ul Web al mall-ului local și descarcă o hartă a tuturor magazinelor. Înainte de a merge, creează un traseu și fă o listă cu potențiale cadouri. Cât timp te plimbi prin mall, evită să faci cumpărături în exces deoarece îți ia din timpul disponibil, ca să nu mai vorbim și de bani.  

În ziua cumpărăturilor, ia cu tine doar lucrurile esențiale- din moment ce vei cumpăra o mulțime de lucruri și vei fi plin/ă de bagaje. O geantă sau un rucsac mic în care să îți pui portofelul se potrivește cel mai bine.

 

17. Nu ezita să ceri ajutor
În cele din urmă, oaspeții preferă să te ajute cu cerințele ușoare în loc să stea pe lângă tine și să te privească făcând totul de unul singur. Roagă pe un membru al familiei să întâmpine oaspeții, spre exemplu.  Sau pune unul dintre copii să-I ajute pe aceștia cu bagajele și să le servească aperitive.

 

18. Optează pentru rețete clasice
O astfel de ocazie nu este chiar momentul potrivit pentru a încerca noi rețete. ”Fă doar ceea ce știi că poți să faci și fă-o cum trebuie”, ne sfătuiește Caroline, care include, de asemenea, rețeta cartofilor țărănești în meniu pentru că este favorita familiei. Totodată, îi place să opteze pentru un décor simplu de Crăciun. ” Concentrați-vă asupra oamenilor cu care vă petreceți timpul și nu vă preocupați foarte mult de pregătiri sofisticate.”

 

19. Salvează timp
Comanda-ți o salata sau o placinta cu dovleac de la brutărie pentru a-ți completa cursul zilnic. Matusa mea  a găzduit cândva o cina de sărbători in care absolut totul (aperitivele, friptura, carnatii, pâinea si desertul ) au fost comandate de la o firma de catering si a cerut sa fie Semi-gătite sau chiar crude.

 

20.Să stii când să spui nu.
„Spunem da doar evenimentelor importante ce se axează pe sărbători si aduc familia împreuna” spune matusa mea. Nu poti spune nu? Ieși cu câțiva dintre prietenii tai mai apropiați de sărbători. Alege sa lași deoparte petrecerile pentru alta perioada a anului, cand tu si invitații tai veți avea mai putine angajamente ce-ți ocupa timpul tău prețios.

 

21.Mergi doar pe o singură culoare
Un mod mai usor si mai puțin stresant de a decora este sa alegi o singura culoare (roșu, verde, albastru) si sa mergi doar cu ea, ne sfatuiesc expertii. De exemplu, transforma un simplu buchet de flori roșii intr-un aranjament atractiv adăugând pietre semiprețioase roșii unei vaze si un strop de colorant roșu alimentar in apa. Folosește ce ai la îndemâna. Scoate pozele din ramele obișnuite si îmbraca-le cu rămășițele unei foi de împachetat. Pune rama in locul inițial si voila!

 

22. Decorează cu ajutorul cartilor
Adu cărți ce sunt in concordanță cu sezonul. Afișează un volum proeminent cu tema Crăciunului in sufragerie, lângă șemineu sau pe masa de cafea .

Sarbatori fericite tuturor! 

Search

decembrie, 2024