Teatrul Național București vine la FITPTI!

Printre punctele de maximă atractivitate din programul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr 2016 se numără și prezența Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, cu un spectacol realizat de regizorul Bobi Pricop: O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții după romanul cu același nume al lui Mark Haddon.
Bobi Pricop a realizat spectacolul bucureștean după ce la Iași lucrase, chiar în FITPTI, Pisica verde de Elise Wilk, care i-a adus o prestigioasă nominalizare la Premiile UNITER, categoria Regie, înscriind Teatrul „Luceafărul” în lista celor mai bune așezaminte teatrale.
O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții relatează povestea lui Christopher, un adolescent special, de 15 ani, cu sindrom Asperger, care se defineşte drept un „matematician cu oareşce dificultăţi comportamentale”. El calculează, analizează, cîntăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii. Este un Sherlock Holmes copil, care ştie sigur că uciderea cîinelui Wellington cu o furcă este misterul pe care doar micile lui celule cenuşii îl pot dezlega. Aşa începe aventura băiatului ce nu poate minţi, printre artificiile de comunicare folosite de adulţii din jurul său, printre prejudecăţi şi minciuni-metaforă. Pe parcursul ei descoperă nu doar ce s-a întîmplat cu Wellington, ci şi prin ce întîmplări ciudate au trecut la miezul vieţii părinţii săi, vecinii săi, precum şi alte victime ale trecutului.

Cum scriam în cronica referitoare la spectacol, echipa de realizatori (scenografia Adrian Damian, muzica: Alexei Turcan, video: Dan Adrian Ionescu, Mizdan, lighting design: Andrei Florea, cu Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Carmen Ungureanu, Ana Ciontea, Rodica Ionescu) a reușit  „o conjuncție magică”, oferind un spectacol de cinci stele, care combină fericit toate ingredientele ce dau strălucire unui spectacol. O întîmplare ciudată cu un cîine la miezul nopții  este programat, marți, 11 octombrie, de la ora 20, la Casa de Cultură a Studenților.

Tot despre autism este vorba și în Refracție, o producție, a Asociația UMA ED România și Control Club București, cu actrița Nicoleta Lefter. Creația a pronit de la romanul Anei Dragu Mâini cuminți și oferă o perspectivă din interiorul percepțiilor copiilor cu autism. Reprezentația programată  luni, 10 octombrie, la sala Teatru Fix, de la ora 20,  este urmată de discuții cu publicul moderate de un specialist. Materialele care stau la baza acestui performance aparțin unor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair.

Despre anii de școală, despre rutinele învățării și atmosfera din clasă vorbește spectacolul de la Replika, centrul de teatru educațional din București: Amintiri din epoca de școală. Mihaela Michailov, autoarea textului pus în scenă de Radu Apostol opinează că „dacă fiecare copil ar putea să spună ce gîndește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întîlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi.” Spectacolul poate fi vizionat marți, 11 octombrie, ora 19, sala mare Teatrul „Luceafarul”.

Ediția actuală a FITPTI este interesată de arta ca experiență a prezentului, avînd drept temă „Neliniștile prezentului”, reunind sub acest generic evenimente de artele spectacolului din 17 țări, implicînd în desfășurare peste 400 de oameni de teatru.

Prețul unui bilet este fiecare dintre aceste spectacole este 30 lei, elevii, studenții și pensionarii beneficiind de bilete cu 10 lei. Biletele pot fi achizițonate de pe bilet.ro sau de la casieria Teatrului „Luceafărul”. Detalii despre toate evenimnetele din Festival, pe www.luceafarul-theatre.ro si pe pagina de Facebook a FITPTI si a Teatrului „Luceafărul”.

 

Search

noiembrie, 2024