Dimineți somnoroase, amiezi în care trebuie să te aduni, întâlniri la care atenția trebuie să fie încordată la maxim. Un singur numitor comun: cafeaua puternică cu aroma vibrantă de la Mamma Mia.
Cu siguranță n-ai știut nici tu (cum n-am știut nici eu) că restaurantul Mamma Mia acordă o atenție grozav de mare calității cafelei și a ritualului servirii. Gabriel, bar manager, absolvent al cursurilor internaționale Illy și somelier, m-a întâmpinat într-o dimineață ca să-mi facă un tur al meniului de băuturi al restaurantului. Fără să am inspirația să-i cer o recomandare, mi-am luat ce-mi iau de obicei, oriunde: cafea cu lapte. În care mi-am pus și zahăr. Chiar două pliculețe. Sub privirea lui oripilată, am sorbit jumătate, neconcentrându-mă neapărat la ceea ce fac. Atent și jovial, mi-a povestit că fiecare cafea are de fapt o poveste să-mi spună și că nu trebuie să-i anulez aroma originală, ci să o gust pură. Cafeaua proaspătă de calitate nu e amară. Are un gust puternic, da. Dar prăjită în baie de abur și râșnită chiar înaintea preparării la espressor, pentru menținerea intactă a tuturor proprietăților ei, este absolut delicioasă.
Mi-a prezentat varietatea de cafea din meniu, cu extrem de mult fler și pasiune. Aflu că Mamma Mia este singurul restaurant din oraș care are, la această categorie, produse fără gluten și fără zahăr. Și că este singurul din România care colaborează cu brandul italian de cafea Giuliano, creat tocmai în 1950, cu care au contract de exclusivitate. De ce l-au ales? Pentru că se pliază perfect pe ceea ce vor să ofere: o cafea premium specială pentru restaurante, cu aciditate florală ridicată. Gastronomia românească este bogată în savoare și grăsimi, astfel că aromele intense rămân memorate pentru multă vreme în papilele gustative. Este nevoie de aciditate pentru ca bolta palatină să fie curățată și astfel pregătită pentru următoarele feluri de mâncare.
Combinația Giuliano specială pentru espresso are 90% cafea arabica (aromă și parfum) și 10% cafea robusta (care-i oferă tăria și crema specifică), iar cea pentru capuccino și latte are 70% arabica și 30% robusta. Prin tehnici secrete, baristas Mamma Mia îți pot contura cafeaua perfectă în funcție de ceea ce ai nevoie. Poate vrei o trezire progresivă, în care cofeina să se elibereze treptat, asigurându-ți energia ideală pentru întreaga zi. Sau poate vrei un energy boost, pentru o dimineață în care trebuie să fii la capacitate maximă. Oricare ar fi dorința, Gabriel și-a instruit barmanii să îți depășească așteptările.
Restaurantul Mamma Mia s-a specializat în aprecierea valorii boabelor de calitate și te așteaptă cu o colecție impresionantă de cafea de origini, unde vei putea, printr-o sorbitură epopeică, să guști cultura celor mai celebre țări producătoare de cafea. Începând cu Brazilia, Kenya, Tanzania Kilimanjaro și până la Honduras, vei descoperi particularități de aromă și proprietăți, îți vei putea alege favorita sau vei putea jongla cu blenduri compuse special pentru trăirea intensă și savuroasă.
Ca să prindem și noi puțin din cultura Italiei la băutului cafelei, adică să îi apreciem intens gustul, fără să o „lăsăm pe zaț” ca să își piardă aroma, Mamma Mia a pregătit două oferte pe care nu trebuie să le ratezi. Ca să ai energie dis-de-dimineață, primești un espresso gratuit la orice produs de mic dejun. Sau dacă nu ai poftă de mic dejun și-ți comanzi altceva, primești 50% reducere pentru espresso sau Al Americano. Ambele oferte sunt valabile atunci când ai mai multă nevoie, adică între 7 și 12. Dar trebuie să promiți că te vei lăsa condus de aromă și că vei gusta din plin experiența italienească.
Doar fugind de confortul cafelei la ibric cu care am crescut putem să aflăm că gustul cu care suntem obisnuiți nu e cel autentic. E de ajuns un singur espresso, dar asumat, ca să-ți schimbe părerea despre cafea în general. Preparat perfect, espresso este natural dulce, cu un gust foarte intens, asemănător cafelei-boabe proaspete. Spuma lui este fină, cremoasă, fără bule de aer și este de culoare roșu-arămiu până la brun-roșcat. Aroma unui espresso o simți întâi prin miros, cu care începi mental un vals, el doar pregătindu-te pentru gustul multisenzorial. Acesta este predominant floral, fructat și de ciocolată, pregnant, dar catifelat. Toate aceste arome se impun și în postgust, care durează până la câteva minute, în funcție de calitatea cafelei folosite.
Prepararea unei cafele perfecte se rezumă, așa cum spun italienii, la cei patru „M”: Macinazione (măcinarea corectă a boabelor), Miscela (mixul de cafea folosit), Machina (espressorul) și Mano (mâna talentată a barmanului). Stăpânindu-i pe primii la perfecție, echipa bariștilor lui Gabriel a mai adăugat încă un M la experiența ideală a unui espresso de calitate: Mamma Mia!