Iasul are sustinere si din Republica Moldova in ccompetitia pentru titlul „Capitală Europeană a Culturii în 2021”

Adunarea Generală a Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a votat în unanimitate o hotărâre cu următorul conținut: „Noi, Președinții de Raioane din Republica Moldova, membre ale Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, susținem Municipiul IAȘI, înaintea oricărui alt oraș din România, în demersul său de a obține titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

 

Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și Adunarea Generală a Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 25 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, Municipiul Bălţi, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și 2 județe din România (Iaşi și Prahova).

 

Misiunea asociației este extinderea și îmbunătățirea relațiilor între comunitățile locale și autorități, în domeniul economic, cultural, științific și civic, cu scopul de a asigura dezvoltarea sustenabilă și echilibrată teritorial a Euroregiunii; respectarea, protejarea și garantarea drepturilor și intereselor unităților administrativ-teritoriale membre ale Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

 

„Suntem bucuroși și onorați de această iniţiativă. După cum se știe, proiectul Iași 2021 are ca axă principală dezvoltarea unor proiecte culturale în parteneriat cu instituții și asociații culturale din Cernăuți și Chișinău.  În acest sens, gestul de deschidere făcut de administrațiile locale din România și din Republica Moldova vine să consolideze convingerea că, împreună, putem crea proiecte și programe culturale cu impact regional și transfrontalier, cu numeroase beneficii pentru locuitorii din întreaga regiune”, precizează Iulian Boia, director executiv al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

 

Aflat la 21 de km de granița cu Republica Moldova, orașul Iași este cea mai estică metropolă a Uniunii Europene fiind cel mai important centru cultural, educațional și economic din regiune atât pentru orașele din nord-estul României, cât și pentru regiunea transfrontalieră ce cuprinde Republica Moldova și partea de sud a Ucrainei. Centru universitar important, cu peste 50.000 de studenți, centru cultural și intelectual influent de peste două sute de ani, Iașul este un foarte important pol artistic și educativ și are o experiență îndelungată în difuzarea ideilor și valorilor europene, fie ele culturale, fie democratice și politice. Iașul dorește astfel să își asume, pentru 2021, un proiect care va conecta energiile creative ale Europei occidentale cu cele ale Europei răsăritene, metropola devenind astfel un spațiu de întîlnire, de cooperare și dialog pentru cetățenii europeni din țări membre ale UE și din țări cu care se învecinează și care aspiră la acest statut.

 

Iașul își propune ca, împreună cu parteneri din Chișinău și Cernăuți, să construiască împreună, în 2021, un loc al dialogului între culturi, al cooperării și al comuniunii de valori democratice, artistice și spirituale europene care să traverseze frontierele administrative.

 

Acţiunile pentru accederea la titlul de Capitală Europeană a Culturii încep cu 6 ani înainte de anul pentru care este acordat titlul, fiind, în primul rând, un proces de schimbare pentru oraș, pentru imaginea şi infrastructura sa, pentru sectorul său cultural și pentru comunitate, iar aceste schimbări au de obicei efecte pozitive durabile, mult timp după ce anul capitalei culturale s-a încheiat.

Search

decembrie, 2024