Cuba a demonstrat încă o dată că sistemul său de sănatate este unul de admirat și de la care este de învățat, devenind prima țară care a primit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) validarea privind eliminarea transmiterii virusului HIV de la părinți.
Deși termenul de „eliminare” ne poate conduce la gândul că această formă de transmitere nu mai există. De fapt pentru a primi validarea de la OMS (Organizația Mondială a Sănătății ) trebuie îndeplinite cerințele cerute de această organizație. Mai degrabă, țara trebuie să demonstreze că au fost mai puțin de 50 de infecții prin această cale de transmitere la 100.000 de născuți vii timp de cel puțin un an. Dar Cuba a depășit aceste cerințe: în 2013, doar doi copii au fost născuti cu HIV și doar cinci cu sifilis.
La nivel mondial, există 16 milioane de femei care traiesc cu virusul HIV, și în fiecare an 1,4 milioane dintre ele devin gravide. Riscul de transmitere a virusului la copil este de numai aproximativ 1% în cazul în care sunt deja în tratament medicamentos anti-HIV, iar acest tratament este furnizat în timpul fazelor unde ar putea avea loc infectarea către copil. Dar daca este lasata netratata, sunt șanse de până la 45% că copilul poate fi infectat cu virusul HIV.
În scopul de a reduce rata de transmitere de la mamă la copil a virusului, o inițiativă a fost înființată în 2010, care îmbunătățește accesul la testare și tratament pentru aceste infecții. Aceste servicii, care fac parte din sistemul de sănătate universal din Cuba, sunt puse acum în aplicare și în alte țări și ajută ca în fiecare an să fie sub 40.000 de astfel de infecții în lume.