Primul obicei care deschide nunta la restaurant este cel al primirii mirilor. Cand acestia ajung la sala, sunt asteptati in cadrul usii de catre soacra mare, care ii va lega pe mire si pe mireasa cu un prosop mare. Dupa unele obiceiuri, soacra mare ii hraneste cu ou fiert si miere si ii invita inauntru in acordurile marsului nuptial, unde vor ciocni cate un pahar de sampanie.
Acum aveti putin ragaz inainte de a sosi invitatii sa verificati daca toate accesoriile (marturiile, place-cardurile, meniurile, etc) sunt la locul lor, daca sala arata bine. Dupa preferinte, mirii pot sta la intrarea pentru a-si intampina toti invitatii si pentru a ciocni cu ei, sau pot apela la hostesse care sa faca primirea invitatilor si sa ii conduca la mese. Astfel de servicii nu sunt foarte scumpe, si, avand in vedere ca nu toti invitatii sosesc o data, e mult mai comod si pentru voi, mirii.
Un alt obicei strans legat de nunta la restaurant, foarte practicat mai ales in zona Moldovei, este furatul miresei. Niste prieteni tineri conving mireasa sa mearga cu ei (desigur, merge si cameramanul cu ei). Este dusa intr-un club de noapte sau intr-un parc, la un concert, la un restaurant, depinde de ceea ce decid hotii. De obicei se cere o rasplata pentru aducerea miresei, bautura, sticle de whisky dar mai sunt si situatii cand hotii cer si altceva , de exemplu in cazul nuntii mele, cand au furat mirele si m-au trimis sa cumpar lapte, cereale si pufuleti. Hotii si mirele s-au distrat la un concert rock la Ciric. Se mai cere ca mirele sa faca o declaratie de dragoste, sa cante ceva la microfon sau sa danseze pe o melodie care face parte dintr-un gen muzical neagreat de catre el.
Se spune ca daca mireasa e furata pana la miezul noptii ea trebuie sa fie rascumparata de mire, iar daca este furata dupa miezul noptii trebuie sa fie rascumparata de catre nas.
Se mai fura si mirele la unele nunti, totusi nu este o idee buna, deoarece mirii pierd timp pretios din cele 7-8 ore ale noptii, invitatii pleaca poate in timp ce unul dintre ei este plecat.
Pentru amuzamentul si distractia invitatilor, cand se aduce inapoi mireasa se poate aduce un alt invitat (prieten de-al mirelui) imbracat intr-o rochie alba care va dansa cu mirele provocator. Cand dansul se va termina, mirele trebuie sa spuna daca aceasta era mireasa lui sau nu. Sau, hotii pot aduce inapoi alta mireasa, adusa de la o alta nunta. Trebuie gasite niste idei aici, ceva nou, deoarece se cam repeta situatiile la toate nuntile (negocierea cu hotii).
Daca o sa dati colacii nasilor, in momentul in care vor fi adusi de catre personalul restaurantului vor fi jucati, la fel si cadourile. In caz ca nu doriti acest lucru vorbiti cu cei responsabili dinainte.
Jucatul gainii mai este un obicei intalnit la noi, dar din ce in ce mai rar. Daca esti o persoana care tine la obiceiuri poti sa introduci momentul gainii. Personalul restaurantului aduce o gaina gatita si impodobita diferit, o joaca si nasul trebuie sa plateasca personalului.
Dezgatitul sau dezbrobodatul miresei este o traditie care se tine si creaza emotii in randul invitatilor de fiecare data. Sunt puse doua scaune in mijlocul incintei, pe care se aseaza mirii. Formatia canta: “Ia-ti mireasa ziua buna”. Nasa ii scoate voalul si ii pune palariuta, batic sau basma, semn ca a intrat in lumea nevestelor, a gospodinelor. Invitatii in acest moment ii pun bani miresei in decolteul rochiei. Voalul va fi pus domnisoarei de onoare care prinde buchetul aruncat de mireasa. Mirelui i se scoate floarea din piept si nasul o va pune in piept cavalerului de onoare care prinde jartiera aruncata de mire.