Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta traditionala ”Puricei” a fost oferita de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro si preparata de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet balsamic, ulei etc.
Ca multe alte mancaruri cu specific traditional, „Puriceii” sunt un fel de mancare facut la tara si încropit din resturi: de friptura si de mamaliga, încalzite si amestecate, mancate cu mana.
Exista mai multe retete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în functie de perioada în care erau pregatite: vara – o reteta mai usoara, cu mai multa branza si mai putina carne si grasime; iarna – o reteta mai grasa, cu jumari, carne si carnati, toate prajite în untura sau ulei.
Ingrediente:
- Malai Arpis – 1 kg
- 200-300 g carnati
- 2-3 linguri ulei Arpis
- Piper Kotanyi
Optional
- 300 g branza de burduf / telemea oaie
- 3-4 oua
- Lapte batut Traditii din Romania
Mod de preparare:
Varianta 1
Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai Arpis, de cu seara.
A doua zi, carnatii taiati marunti, peste care se pot adauga resturi de friptura si jumari, se prajesc în ulei Arpis sau untura (se pot folosi carnati deja prajiti si reîncalziti în untura), într-un ceaun sau tigaie.
Acolo, peste toate, se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, în bucatile de mamaliga.
Mod de servire: Se mananca cu varza acra tocata si stropita cu ulei Arpis.
Varianta 2
Se prepara o mamaliga normala si se lasa sa se raceasca (preferabil pana a doua zi).
Mamaliga rece se faramiteaza cu furculita de cu seara, ca sa se usuce.
Se pune mamaliga în uleiul încins si se amesteca fara încetare, cu lingura, ca sa nu se arda.
Cand mamaliga s-a sfaramat, devenind iar malai si începe sa îsi schimbe culoarea se pune branza de burduf faramitata cu furculita si se amesteca repede în continuare pana branza se înglobeaza în malaiul copt. Împreuna cu branza se adauga si carnatii taiati foarte mic.
Optional se adauga ouale batute bine continuand sa amestecam pana cand acestea se înglobeaza în malaiul îmbunatatit, fara sa se faca „omleta”.
Se adauga piper Kotanyi dupa gust.
Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu laptele batut Traditii din Romania, pentru a taia greata.
Secretul Bucatarului:
Adevarata savoare a mancarii sta în „prelucrarea” ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi între degete si le mananci.
Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Diana Radulescu, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.
Retetele traditionale din Muntenia au fost puse la dispozitia proiectului de Complex Draganesti de Vedea, Mariana Robescu (blog Retetele Marianei), Dolores Benezic (blog dolo.ro), Daimon Trattoria si Gelu Jilavu – Food Manager Traditii Culinare Romanesti.
Retetele lunii decembrie au fost preparate la Daimon Trattoria si fotografiate de Diana Radulescu.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
contact@traditiiculinareromanesti.ro
Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.