Frankfurter Allgemeine Zeitung despre FILIT: „Un eveniment de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în Romania”

Într-un amplu articol publicat în ediţia din 23 noiembrie a prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT)„un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Dirk Schümer s-a aflat pentru câteva zile la Iaşi, la finalul lunii octombrie, cu ocazia primei ediţii a FILIT. Pe parcursul textului, care acoperă aproape o jumătate de pagină a FAZ, acesta trece în revistă atât reuşitele festivalului, cât şi detalii despre istoria culturală a Iaşiului şi candidatura acestuia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

„(…) Pentru mulţi români, oraşul trece drept capitală culturală a ţării. Nu în ultimul rînd, acesta este motivul pentru care FILIT (…) s-a desfăşurat la Iaşi” afirmă Schümer, care remarcă susţinerea financiară locală şi pune în contrast reuşita evenimentului cu schimbarea strategiei Institutului Cultural Român.

„Atmosfera internaţională s-a făcut simţită în oraş datorită numeroşilor manageri culturali, directori de festivaluri şi traducători ai literaturii române – şi oamenii fie s-au înghesuit seara în vreo cafenea în aer liber, friguroasă, la o prezentare de carte, fie i-au urmărit, cu sutele, pe poeţi într-o noapte a poeziei. Nu întîmplător numele FILIT îi include şi pe traducători, fiindcă românii aflaţi în zona de margine a interesului european ştiu exact că doar printr-o mediere sistematică pot să mai înainteze spre centrul atenţiei publice. Dan Lungu, care conduce şi Muzeul Literaturii din oraş, a fondat o editură a instituţiei şi i-a făcut accesibili străinătăţii pe autorii români, printr-o antologie în limba engleză”, se mai afirmă în cotidianul german.

Publicului german îi sunt prezentate o serie de personalităţi ale Iaşiului: de la Alexandru Ioan Cuza, numit un „Bismarck al Balcanilor”, la Dimitrie Cantemir, Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Enescu, Mihai Ursachi. Dintre contemporani, Schümer îl cataloghează pe poetul Emil Brumaru drept o „emblemă naţională”.

Jurnalistul german nu trece cu vederea nici atmosfera Iaşiului contemporan, „pe de-o parte zeci de mii de studenţi la diverse universităţi şi două malluri îmbietoare, foarte frecventate, în care găseşti cele mai noi şi deloc ieftine mărci din moda europeană.”

“Nu se întâmplă foarte des ca presa internaţională să scrie despre Iași sau despre un eveniment întâmplat aici. Prin ecourile din media europeană, FILIT demonstrează, încă o dată, că are o viziune racordată la ceea se întâmplă în afara României”, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.

FILIT s-a bucurat nu doar de elogiile presei internaţionale, dar şi de cele ale unora dintre cei mai reputaţi manageri de evenimente literare din Europa.

„De treisprezece ani, sunt director şi fondator al Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin, deci ştiu că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru viaţa internaţională a unui oraş, cât şi pentru comunicarea cu lumea… Cred că asistăm la naşterea unui eveniment care va avea un viitor glorios. Aceasta este senzaţia mea, pentru că am văzut cît de bine au organizat totul, discuţiile, întâlnirile cu publicul…”,  a declarat Ulrich Schreiber, directorul Literaturfestival Berlin.

„FILIT este foarte important pentru că pare deosebit de bun. Mi se pare important că nu este la București, ci în alt punct al țării. Impresia este excelentă”, a fost opinia lui Hans Ruprecht, directorul Festivalului Internațional de Literatură de la Leukerbad, organizator al Festivalului de Literatură de la Berna.

FILIT a reunit la Iaşi în perioada 23-27 octombrie circa 200 de invitaţi din 17 ţări, propunând pasionaţilor de literatură din Iaşi, dar şi din regiune, 100 de evenimente. Publicul total atras încă de la prima ediţie a fost de aproximativ 26.000 de persoane, dintre care 16.000 la lecturile publice, întâlnirile din licee şi universităţi sau „Serile FILIT”, alţi 10.000 de vizitatori fiind raportaţi de către Asociaţia Editorilor din România, care a organizat în cadrul FILIT, pentru prima oară la Iaşi, Târgul de Carte „Bookfest”.

La FILIT au fost acreditaţi 100 de jurnalişti ieşeni, din Bucureşti şi din străinătate. Referinţe despre festival au mai fost publicate în presa din Franţa (Le Monde), Germania (Deutschlandradio Kultur, Frankfurter Allgemeine Zeitung), Italia, Bulgaria.

Notă: Comunicatul a folosit extrase din articolul amintit. Traducerea în limba română îi aparţine lect. univ. dr. Mariana Bărbulescu.

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

Search

decembrie, 2024