Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita de Centrul de Limbi Straine Eurolenguas si Centrele de Traduceri Acta..Doc din Iasi la Anticariatul „Dumitru I. Grumazescu”

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Centrul de Limbi Straine Eurolenguas si Centrele de Traduceri Acta.Doc din Iasi au oferi, alaturi de partenerii sai Anticariatul „Dumitru I. Grumazescu” si Aeroportul Iasi, o seara culturala de exceptie pentru studentii straini din Iasi, cursanti ai Centrului si pentru oamenii de suflet, clienti ai companiilor, prieteni si colaboratori.

 

Ideea acestei seri culturale deosebite a fost prezentarea traditiilor, portului popular romanesc, a cantecelor si poeziilor noastre, a preparatelor traditionale romanesti intr-o atmosfera festiva, pentru ca strainii care au ales sa studieze in orasul nostru sa ia contact direct cu traditiile si istoria locului unde isi vor petrece anii studentiei.

 

„Ar trebui să învăţăm să ne bucurăm de această zi, să vorbim despre tradiţiile româneşti şi persoanelor de altă naţionalitate. Intenţionăm să transformăm acest eveniment într-o tradiţie a Centrului «Eurolenguas», sperăm să creştem de la un an la altul. Vom organiza astfel de evenimente şi de ziua naţională a Germaniei, Angliei, Franţei, Italiei şi Spaniei, pentru că facem parte din Uniunea Europeană şi trebuie să învăţăm unii de la alţii, bogăţia vine şi din diversitate culturală”, a spus Irina Vasilescu, director general al Centrului de Limbi Străine „Eurolenguas”, organizatorul evenimentului.

 

Programul serii a adunat intr-un buchet de emotii povestea Zilei Nationale si a tricolorului romanesc,  imnul national si cantece traditionale romanesti in interprtetarea unor artisti de la Filarmonica Iasi si a corului de voluntari ai Asociatiei Studentilor Crestin Ortodocsi Romani (ASCOR Iasi), poezie romaneasca interpretata de profesorii Centrului Eurolenguas, Georgiana Bizdiga, Nicola Ulisse Mongiello si a actorului George Marici, in limbile romana, franceza, italiana si spaniola si un mini-recital de pian al unei tinere sperante a Liceului Octav Bancila din Iasi.

 

Un moment deosebit de sensibil a fost interpretarea versurilor lui Eminescu de catre prietenul si partenerul Centrului Eurolenguas si Acta.Doc inca de la infiintare, domnul Dumitru Grumazescu, proprietarul Galeriilor Anticariat din Str. Lapusneanu. Din respect si dragoste pentru organizatori si pentru aceasta ocazie deosebita, a fost expus in galerie pentru invitatii Eurolenguas si Actadoc cel mai mic volum din Romania al poeziei Luceafarul scrise de Mihai Eminescu, in format de trei pe trei milimetri.

 

Cum prima ediţie a fost receptată de invitaţi ca fiind un succes, organizatorii se pot gândi deja la o modalitate de a continua acest demers, astfel încât să devină o tradiţie, la Iaşi.

Acest articol a fost scris de pe un laptop DELL, de la partenerii nostrii, Madd Electronics.

 

Search

noiembrie, 2024