Preselecție pentru corul de copii “Juniorii Operei”

Opera Națională Română Iași organizează preselecție pentru corul de copii “Juniorii Operei” vineri, 20 septembrie 2013, între orele 15.00 – 18.00 și sâmbătă, 21 septembrie 2013, între orele 10.00 – 13.00, la sediul instituției.
Fișele de înscriere se găsesc pe 14 și 15 septembrie 2013, la intrarea artiștilor (spatele Teatrului Național).
Persoana de contact, dirijorul corului “Juniorii Operei”, este Raluca Zaharia  – 0731 344 566.
Se pot înscrie cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani.

Corul de copii a fost înființat la scurt timp după sosirea doamnei Beatrice Rancea la conducerea Operei Naționale Române Iași.
Bagheta a fost înmânată tinerei Raluca Zaharia, absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, ea având specializarea dirijat de cor academic sub îndrumarea profesorului univ. dr. Nicolae Gâscă.

“Anunțul pentru prima preselecție (in septembrie 2011) a fost urmat de o avalanșă de înscrieri, sosind peste 90 de copii de la toate școlile și liceele din Iași. Principalele cerințe erau vocea clară, aptitudini artistice și, mai ales, dragostea pentru muzică. Au fost selectați atunci 55 de copii dornici sa strălucească sub lumina reflectoarelor, prima ocazie venind la scurt timp după  înființarea formației. Partitura spectacolului Tosca, de Giacomo Puccini, necesita prezența copiilor, în cor, dar și ca soliști. Micii artiști au răspuns cu entuziasm și profesionalism provocărilor spectacolului a cărui premieră, la Iași, a avut loc în luna noiembrie a aceluiași an” declară Raluca Zaharia.

Momentan, corul are peste 50 de membri și este prezent în viața artistică ieșeană, atât pe scena Operei, cât și prin numeroasele apariții în concertele și evenimentele la care au fost invitați. Copiii au fost principalii protagoniști din Concertele de colinde ale Operei ieșene cu ocazia sărbătorilor de Crăciun (în anii 2011 și 2012), glasurile lor angelice rezonând în sufletele sutelor de spectatori prezenți. Spectacolele de gală ale instituției îi au ca invitați nelipsiți, iar consacratul regizor Andrei Șerban a folosit energia specială a copiilor, implicându-i în spectacolul Troienele, care a avut premiera în decembrie 2012. De asemenea, regizorul spectacolului Aida – Andras Kurthy, din Ungaria, a introdus în premieră corul de copii în renumitul Triumfal din finalul actului al II-lea.

“Spectacolul Sunetul muzicii, reprezintă o oportunitate de lansare individuală, întrucât partitura cere un artist deplin, ce trebuie să întrunească cele trei calități – un bun cântăreț, un bun actor, un bun dansator. În urma unui casting la care au participat 24 de copii, membri ai corului Juniorii Operei, dirijorul Gabriel Bebeșelea, împreună cu regizorul Mihaela Drule Bogdan, au ales două serii a câte șapte copii care au pornit pe drumul de pregătire al personajelor, o cale incitantă, pe care aceștia au pășit cu încredere și multă pasiune. S-a urmărit o vârstă cât mai apropiată de cea a personajelor familiei von Trapp, o anumită conformație fizică și multă rezistență. Suntem încântați și recunoscători față de publicul ieșean, care ne sprijină și ne așteaptă cu noi apariții pe scena Operei, și nu numai”  mai susține tânăra coordonatoare a corului, Raluca Zaharia.

Cunoscută publicului și grație unor colaborări în emisiuni și spectacole pentru copii, la radio și televiziune, Raluca Zaharia are deja o activitate muzicală impresionantă. A susținut numeroase concerte naționale și internaționale în ansamblurile corale Mini Vox, Luceafărul, Ihos, Corul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Mira, Bărboi, Nicolaus, Cantores Amicitiae. Ca solistă, a reprezentat timp de șapte ani Palatul Copiilor din Iași, pe scenele concursurilor și festivalurilor naționale de muzică ușoară. A fost, de asemenea, solistă a coralei Cantores Amicitiae, în concerte susținute pe scena Filarmonicii „Moldova” Iași, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, dar și pe meleagurile franceze, în cadrul Festivalului coral de la Belfort. În perioada 2007-2011, a dirijat Corul Nicolaus al Parohiei Sf. Nicolae Socola din Iași.
De patru ani, este unul dintre profesorii Școlii de vară de la Miclăușeni și Tescani, o tabără de muzică pentru copiii din zona Moldovei și ai Taberei Casa Mia Inculeț, Bârnova (Iași), predând cursuri de canto, teorie muzicală, flaut sau ansamblu coral.

Raluca Zaharia a absolvit Colegiul Național Octav Băncilă din Iași, Secția Muzică, specializare interpretare-flaut, la clasa Prof. Dumitru Cristache (2005) și Universitatea de Artă George Enescu din Iași, Facultatea de Muzicologie, Compoziție, Pedagogie Muzicală și Teatru, specializare Dirijat Cor Academic, Profesor-flaut și Profesor Educație Muzicală (2010).  De asemenea este absolventă a studiilor universitare de masterat în Dirijat Cor Academic, la clasa prof.univ.dr. Nicolae Gâscă. 

Search

decembrie, 2024