109 ani de Pablo Neruda

Poet si om politic chilian, consul in Spania, Japonia, China si ambasador la Paris, Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1971.Prima lucrare a sa publicata a fost un eseu pe care l-a scris la varsta de treisprezece ani, „Entusiasmo y perseverancia”, pentru un ziar local.  

In 1920, cand el a adoptat pseudonimul de Pablo Neruda, a inceput sa publice de poezii, proza si articole in ziare. Anul urmator, el s-a mutat in Santiago pentru a studia franceza devenind profesor. Curand abandoneaza catedra dedicandu-si intregul timp poeziei.  

In 1923 a fost publicat primul sau volum de poezie, „Crepusculario”. In anul urmator publica „Veinte de poemas de amor” si „Canción desesperada”, o colectie de poezii de dragoste care au fost controversate pentru erotismul lor. Ambele lucrari au avut o critica favorabila peste hotare si au fost traduse in mai multe limbi. Peste decenii, „Veinte poemas”, se va vinde in milioane de exemplare si va deveni una dintre cele mai cunoscute creatii ale sale.  

Marele romancier columbian Gabriel García Márquez il considera „cel mai mare poet al secolului al XX-lea in oricare limba”. Scriitor prolific, Neruda a creat multe poezii de dragoste, poezii suprarealiste, poeme epice cu caracter istoric, poezii politice, poezii despre lucrurile comune si, nu in ultimul rand, poezii despre natura si mare. Desi avea o reputatie recunoscuta, atat in tara cat si peste hotare, Pablo Neruda, a trait in mizerie.  

In timpul vietii sale, Neruda a fost celebru pentru convingerile sale politice. Un comunist sincer, el a fost o scurta perioada de timp senator al partidului comunist, inaintea exilului fortat. In 1970, Neruda, intors din exil, a candidat pentru presedintie, dar a sfarsit dand sprijinul sau lui Salvador Allende. Dintre operele lui Pablo Neruda mentionam „Crepuscular”, „Incercarea omului infinit”, „O suta de sonete de dragoste”, „Pietrele cerului”, „Incitatie la nixonicid si elogiu revolutiei chiliene”. 

Sursa: www.poezie.ro  
Sursa foto: www.tafter.it

Search

decembrie, 2024