208 ani de Hans Christian Andersen

Cine nu a auzit macar o data de „Craiasa zapezilor”, „Degetica”, „Mica sirena” sau de „Fetita cu chibrituri”? Toate aceste basme i se datoreaza lui Hans Christian Andersen, sarbatoritul nostru de astazi, celebrat si aclamat pentru bucuria adusa copiilor prin povestile sale. Basmele sale au fost traduse in peste o suta de limbi si continua sa fie publicate in milioane de exemplare in intreaga lume. Legat de originile sale, unele teorii afirma ca Andersen ar fi fost fiul nelegitim al regelui danez, care, interesat fiind de opera si personalitatea tanarului scriitor, s-a oferit sa plateasca pentru o parte din educatia sa.    

Nascut in Danemarca, Hans Christian Andersen a dat dovada, inca de la o varsta frageda, de o inteligenta si o imaginatie sclipitoare. El era recunoscut pentru ca memora integral piesele lui Shakespeare si le recita folosindu-si papusile de lemn drept actori.  

La 14 ani, Andersen s-a mutat la Copenhaga, cautând de lucru ca actor la teatru. Vocea lui placuta de soprana l-a ajutat sa intre la Teatrul Regal Danez. Aceasta cariera i s-a intrerupt la scurt timp dupa ce vocea i s-a schimbat. Un coleg de la teatru l-a recomandat drept poet, iar el a luat in serios acest lucru si a inceput sa se concentreze asupra scrisului.  

In 1829, Andersen a avut un succes considerabil cu povestirea „O calatorie de la Canalul Holmen la capatul rasaritean al Insulei Amager in anii 1828 si 1829”. In aceeasi perioada el a publicat atât o farsa, cât si o colectie de poeme. A urmat o perioada relativ slaba, pâna in 1833 când a primit o bursa de calatorie din partea regelui, facând astfel unul dintre primele sale lungi calatorii prin Europa. Primul roman al lui Andersen, „Improvizatorul”, a fost publicat la inceputul anului 1835 si a devenit un succes imediat. In cursul anului 1835, Andersen a publicat primul fascicul al povestilor sale care vor deveni nemuritoare.  

Inainte de moartea lui Andersen, se faceau deja demersuri pentru inaltarea unei statui maiestuoase in onoarea sa, care a si fost terminata si se afla intr-un loc central din Copenhaga. Criticul Georg Brandes l-a intrebat pe Andersen daca intentiona sa-si scrie biografia. El a raspuns ca este deja scrisa in „Ratusca cea urata”.  

Ziua de 2 aprilie este celebrata astazi ca Ziua Internationala a Cartii pentru Copii

Echipa InOras.ro ii multumeste pentru mostenirea literara lasat in urma! 

Sursa: www.wikipedia.ro
Sursa foto: www.gradinapovestilor.ro

Search

decembrie, 2024