„Parintele astronomiei observationale moderne”, „parintele fizicii moderne”, „parintele stiintei” sau, pur si simplu, Galileo Galilei. Renumit fizician, matematician, astronom si filosof italian, Galilei a avut un rol deosebit de important in revolutionarea stiintei si in nasterea stiintei moderne. Cele mai importante realizari ale sale au avut legatura cu imbunatatirea mecanismului telescoapelor si a suportului teoretic pentru copernicanism.
Contributiile lui Galileo la astronomia observationala includ confirmarea prin telescop a fazelor planetei Venus, descoperirea celor mai mari patru sateliti ai lui Jupiter si observarea petelor solare. Galileo a lucrat si in stiinta aplicata si in tehnologie, imbunatatind tehnica de constructie a busolelor.
Aprig sustinator al copernicanismului, Galileo a atras asupra sa numeroase acuzatii. Dupa 1610, cand a inceput sa sustina public heliocentrismul, a intampinat o puternica opozitie din partea a numerosi filosofi si clerici. Biserica catolica a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals si contrar Scripturii” in februarie 1616, iar Galileo a fost avertizat sa abandoneze sustinerea sa. Dupa ce, mai tarziu, si-a aparat din nou parerile in celebra sa lucrare, „Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii”, publicata in 1632, a fost judecat de Inchizitie, gasit „vehement suspect de erezie” si pedepsit sa-si petreaca restul vietii in arest la domiciliu. Conform legendelor, dupa ce a retractat teoria sa ca Pamantul se misca in jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat celebra fraza „Si totusi, se misca!”, dar nu exista dovezi clare asupra acestui aspect.
Dupa 1634 a stat la casa sa de la tara din Arcetri, langa Florenta. Orbind complet in 1638 si suferind de hernie si insomnie, i s-a permis sa calatoreasca la Florenta pentru consultatii medicale. A continuat sa primeasca oaspeti pana in 1642, cand a murit. Mormantul sau se afla in basilica „Santa Croce” din Florenta.
Echipa InOras.ro ii multumeste lui Galilei pentru nasterea stiintei moderne!