185 de ani de Jules Verne

Jules Verne a fost  un scriitor francez si un precursor al literaturii stiintifico-fantastice. Verne a fost apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spatiu, aer si calatoria in adancurile marii. Aventurile povestite de scriitorul francez Jules Verne in secolul al XIX-lea, fascineaza cititorii din fiecare colt al lumii. Multi critici literari il considera initiatorul literaturii SF.

 

In 1848, impreuna cu Michel Carre, a inceput sa lucreze la operetele muzicale, din punct de vedere literar. In perioada aceasta s-a intalnit cu autori de reputatie, cum ar fi Alexandre Dumas si Victor Hugo, care i-au dat niste sfaturi foarte bune.

 

Un moment semnificativ in viata literara a lui Jules Verne l-a constituit aparitia lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanti editori francezi, care a mai publicat operele lui Victor Hugo, George Sand, Erckmann-Chatrian si multi altii. Imediat dupa aceasta intalnire, Verne a publicat romanul „Calatorie spre centrul Pamantului”, dupa care au urmat „De la Pamant la Luna”, „20.000 de leghe sub mari”, „Ocolul Pamantului in 80 de zile”.

 

Jules Verne a ramas cel mai tradus scriitor de romane, intrucat, potrivit statisticilor UNESCO, operele sale au fost traduse in 148 de limbi. Anul 2004 a fost anul centenarului mortii scriitorului, care a fost marcat in Franta si in alte tari francofone, printre care si Romania, prin reeditari ale volumelor sau ale unor opere de exegeza despre Jules Verne.

 

Patru din romanele sale evoca Romania:

  • „Kéraban le têtu”, 1882;
  • „Claudius Bombarnac”, 1891;
  • „Le Chateau des Carpathes”, 1892;
  • „Le beau Danube jaune”, 1901

 

 

Echipa InOras.ro ii multumeste lui Jules Verne pentru minunatele lumii ale viitorului pe care le-a creat in cartile sale!

Search

octombrie, 2024