Ceramica traditionala in obiceiurile de nunta

Complexul Muzeal Național MOLDOVA Iași, în parteneriat cu Fundația Culturală Artex, anunță expoziția temporară „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”, organizată la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 8 februarie – 8 martie 2013. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 februarie 2013, ora 12.00, la sediul Muzeului Viei și Vinului din strada Logofat Tăutu nr. 7, Hârlău, județul Iași. 

 Evenimentul are rolul de a continua activitățile de promovare a instituției muzeale, desfășurate în cadrul proiectului „Muzeul Viei și Vinului din Hârlău – tradiție și continuitate” derulat de Fundația Culturală Artex și în care Complexul Muzeal Național MOLDOVA Iași a participat în calitate de partener. Proiectul, selectat în cadrul Programului Operaţional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională  2007-2013, s-a desfășurat în perioada iulie 2011 – martie 2012 și a urmărit consolidarea turismului în județul Iași și valorificarea potențialului turistic al localitații Hârlău prin aducerea în prim plan a Muzeului Viei și Vinului.

 Expoziţia „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă” va etala o serie de vase folosite cu precădere în cadrul obiceiurilor de nuntă din mai multe zone ale țării. Dată fiind provenienţa lor  – localitățile Oboga şi Româna din Olt, Hurez şi Vlădeşti din Vâlcea, Şimian din Mehedinţi, Găleşoaia şi Gorgova din Gorj, Jupâneşti din Timiş şi Vama din Satu Mare – obiectele ceramice prezentate nu și-au găsit locul în expoziţa permanentă a muzeului, a cărei tematică este axată pe zonele etnografice ale Moldovei.

„Ulcioarele şi ploştile de nuntă sunt cele mai frumoase obiecte lucrate în lut, cu ornamente specifice, întotdeauna smălţuite, pentru a da un plus de farmec şi frumuseţe momentului solemn ce marchează trecerea şi intrarea tinerilor căsătoriţi într-o altă stare. Datorită importanţei pe care o au în marcarea unor importante praguri temporale din viaţa omului, muzeografii ieşeni au îmbogăţit de-a lungul timpului patrimoniul muzeului cu asemenea vase, astfel că, în prezent, dispunem de o valoroasă colecţie de ulcioare, ce poate fi valorificată prin activităţi specifice: expoziţii temporare, permanente, cataloage de colecţie”, declară Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești din zona Hârlăului.

Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, instituția propune publicului imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai.

Search

noiembrie, 2024