Sarmalele Reci – Anul douazeci

În anul în care sărbătoresc 20 de ani de muzică, după opt albume, sute de concerte în toată țara, dar și în străinătate, Sarmalele Reci pornesc în turneu național.

 

Una dintre cele mai logevive și mai coerente trupe ale rock-ului românesc, Sarmalele Reci, vine în fața publicului din întreaga țară cu binecunoscutele piese cu mesaj social, cu ironia fină, dar și cu repertoriul liric, în care romantismul se îmbină cu cugetările maturității despre viață, dragoste și lume.

Publicul va avea bucuria de a se reîntâlni cu trupa Sarmalele Reci pe care o va regăsi în mare formă, cu poftă de cântat și plină de energie. Zoltán András, Emil Viciu, Gabi Drăgan, Vlady Săteanu, Mircea Horváth sunt azi mai trecuți prin viață, mai împliniți din punct de vedere muzical, dar la fel de entuziaști ca la primul concert.

 

Turneul „Sarmalele Reci – Anul douăzeci” aduce în fața publicului piesele esențiale ale trupei, din toate perioadele: „Țara de vrea prost”, „Aurolac”, „Prostia la putere”, „Gașca de la bloc”, „Maniac”, „Haos.ro” sau „Șpriț de vară”, „Cocktail Molotov”, „Violeta”, „Telefonul nu mai sună”, „Dacă n-ai fi tu” sau cel mai recent single „Nu mai fac”. Toate se potrivesc la fel de bine astăzi, ca în ziua, mai recentă sau mai îndepărtată, în care au fost lansate.

 

Primele concerte din turneu:

15 februarie – La Fierărie, Suceava

16 februarie – Underground Pub, Iași

 

Biletele se găsesc la cluburi și în rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librăriile Humanitas, Cărturești și online pe eventim.ro).

 

Discografie Sarmalele Reci:

  • Țara te vrea prost (1995)
  • Aurolac (1996)
  • Bucate alese (1998)
  • Răpirea din serai (1999)
  • Maniac (2001)
  • Vaca (2003)
  • O seară la Operetă (2009)
  • Haos.ro (2012)

Sarmalele Reci – biografie oficială

 

 

 

Trupa Sarmalele Reci s-a format în 1993, la București. Compenența de atunci era: Zoltan Andras (voce, clape), Mihai Iordache (saxofon, flaut), Emil Viciu (chitară), Ciprian Voinea (chitară bas), Florin Stefan (tobe), Florin Dumitrescu (textier). Grupul s-a născut la initiațiva lui Florin Dumitrescu, care și-a dorit să creeze un o trupă rock cu nume românesc, spre deosebire de multe formații din acea vreme care optau pentru nume anglicizate.

 

  • Florin propunea o idee trăsnită, haioasă, ceva care să sugereze că e vorba despre un grup de mai multi muzicieni, așadar ‘Sarmalele’, la plural, dar care să indice și că este un produs românesc. Și ce îi place românului mai mult decât mâncarea, dar mâncarea tradițională românească? Sarmalele. Cum sarmalele sunt bune calde, Florin propunea ca aceste sarmale să fie altfel… mai puțin comode… mai puțin conformiste… cam deranjante… deci? Sarmalele Reci!
  • “La început am vrut să ne numim Holograf, pentru că suntem tridimensionali, apoi am vrut să ne cheme Iris, o floare de pădure foarte frumoasă. Pe urmă, am vrut să ne zicem Compact, pentru că suntem așa… compacți, solizi. Dar, un prieten căruia îi place mult rock-ul ne-a spus că numele astea sunt deja ocupate. Atunci am zis ‘hai să gasim un nume nou!’ și am găsit Sarmalele Reci, care nu era ocupat de nimeni” – gulmește Zoltan.

 

Debutul trupei are loc într-un concert la Theatrum Mundi, pe 15 decembrie 1993. Remarcată imediat, primește oferte pentru concerte în marile orașe ale țării. De asemenea, susține recitaluri la la Centrul Cultural American și la Institutul Francez din București.

 

În martie 1994, basistul Ciprian Voinea este înlocuit de Sorin Romanescu. Trupa participă la „Zilele Culturii Românești de la Wuppertal”, la inițiativa celebrului muzician român stabilit în Germania, Mircea Florian.

 

În 1995 este cooptat un nou baterist, Lucian Maxim, percuționist în Orchestra Națională Radio. Apare primul album, “Țara te vrea prost”.

 

Cel de-al doilea album al trupei, intitulat “Aurolac”, este înregistrat cu Radu Rîmniceanu la bas și este lansat în 1996. În acel an, trupa cânta mult în țară, în cluburile din marile orase. Participă și la festivaluri de rock – ‘Top T’ de la Buzău și la Cluj Napoca, dar și la Gyor, în Ungaria.

 

  • Bill Clinton este un fan al Sarmalelor Reci. În 1997, cu ocazia vizitei oficiale în România, Bill Clinton a primit din partea formației albumele “Țara te vrea prost” și “Aurolac”. După ce le-a ascultat, a ținut să le trimită membrilor grupului o scrisoare de apreciere, foarte prietenoasă și foarte puțin protocolară. Mai mult, Clinton a ținut să sublinieze că în rândul fanilor Sarmalele Reci s-a înscris și doamna Clinton. La Monica Lewinsky nu a făcut nicio referire.

 

Din septembrie 1997, baterist este Vadim Tichisan, iar la bas, Adrian Borțun. Concertele de club se țin lanț, iar publicul iubește Sarmalele Reci. Ca urmare, băieții intra din nou în studio și inregistrează un nou material.

 

În 1998, trupa lanseaza cel de-al treilea album, “Bucate alese”, pe care îl promovează prin concerte în toată țara. În același an, Sarmalele Reci a cântat la Londra, în celebrul pub ”The Hope and Anchor”.

 

  • De-a lungul timpului, în clubul ”The Hope and Anchor” au cântat formații ca The Clash, U2, The Police, Joy Division, The Cure sau Dire Straits.

 

În 1999, Sarmalele Reci lansează un nou album, cu titlul “Răpirea din serai”.

 

Noul mileniu aduce noi schimbări în formula trupei. În 2000, chitara bas trece din mâinile lui Borțun, în cele ale lui ‘Tichisan’ Iulian Corlățeanu, iar în 2001 în cele ale lui Andi Savastre. De asemenea, Adrian Tetrade este cooptat ca toboșar. Tot în 2001, Sarmalele Reci înregistrează și lansează cel de-al cincilea album, intitulat “Maniac”.

 

  • Până la sfârșitul anului 2001, Sarmalele Reci susținuse fix 654 concerte.

 

În martie 2002, Sarmalele Reci cântă în toate marile orașe ale țării. Cântă și la Chișinău, grație succesului înregistrat de albumul “Maniac”. Acesta este intens promovat și difuzat de posturile de radio de peste Prut. În același an, are loc o nouă schimbare de componență. Noul basist este Ionel Tănase, iar la tobe vine Paul Baciu.

 

În 2003, Sarmalele Reci lansează “Vaca”, cel de-al șaselea album. Materialul este promovat prin concerte în marile orașe ale țării.

 

2006 este marcat de lansarea piesei „Adrian Basescu”, un single cu mesaj ironic la adresa politicienilor și a unei bune părți din societatea românească.

 

  • “Noi ne-am dorit să fim un fel de lăutari de oraș, care să îi distreze pe oameni cântându-le despre viața lor familiară și reflectând realitatea într-un mod poetic. Nu încercăm să o cosmetizăm, să o falsificăm, ci să aratăm cum stau lucrurile, dar nu pe un ton vulgar.” (Zoltan Andras)

 

În 2007, Sarmalele Reci lanseaza “O seară la Operetă” – album live. Pe scenă au urcat pe rând, o seamă de artiști care au colaborat de-a lungul timpului cu trupa. În acelasi an, trupa Sarmalele Reci este premiată de revista „Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Componența trupei îi găsește în formație pe Dan Georgescu (chitară bas) și Gabriel Drăgan (tobe).

 

În 2012, componența trupei Sarmalele Reci este stabilizată în formula Zoltan Andras, Emil Viciu, Gabriel Drăgan, Vladimir Săteanu (chitară bas) și Mircea Laszlo Horvath (clape). Apare un nou album, intitulat „Haos.ro”, lansat împreună cu „Gazeta Sporturilor”. De pe acest material, sunt extrase trei single-uri: “Cocktail Molotov”, piesa care dă titlul albumului – “Haos.ro” și (mai recent) balada cu titlul “Nu mai fac”. Trupa se implică în campania socială „Lăsați-mă să învăț”, a Antenei 1.

Participă la diverse festivaluri: Peninsula, B’est Fest, „Folk You! Florian Pittiș”.

 

În 2013, trupa pornește în turneul național „Sarmalele Reci – Anul douăzeci”.

Search

noiembrie, 2024