370 de ani de Isaac Newton

Matematician si fizician englez, considerat parintele fizicii moderne, Isaac Newton a descoperit legea gravitatiei si a inventat telescopul. Perioada de maxima productivitate din cariera lui a fost intre anii 1666-1667 – numita de el „annus mirabilis” (anul minunat) – cand a pus bazele realizarilor sale in matematici, optica, dinamica si astronomie.  

Newton a fost primul care a demonstrat ca legile naturii guverneaza atat miscarea globului terestru, cat si a altor corpuri ceresti, intuind ca orbitele pot fi nu numai eliptice, dar si hiperbolice sau parabolice.  

Sir Isaac Newton s-a nascut in preajma izbucnirii marelui razboi civil in Anglia,  fiind martorul executarii lui Carol I, al guvernarii lui Cromwell, al Restauratiei Stuartilor, al asa-numitei „glorioase revoluții” din 1688. Contributia lui Newton in matematici cuprinde teoria calculului diferential, scrisa in 1671. Experimentele cu privire la natura luminii, incepute in 1666, i-au dezvaluit lui Newton ca lumina este formata dintr-un amestec de raze colorate.  

Notorietatea lui Newton se datoreaza in special ideilor dezvoltate in principalul sau tratat „Philosophiae naturalis principia mathematica” (Principiile matematice ale filosofiei naturale), in care face o scriere matematica a legilor mecanicii clasice si gravitatiei, folosind aceasta teorie la explicarea miscarii planetare si lunare. Newton stabileste in aceasta lucrare cele trei legi universale ale miscarii (Legile lui Newton), referitoare la inertia de repaus si miscare si la principiul actiune-reactiune. Tot aici, el foloseste pentru prima data termenul latin „gravitas” (greutate), pentru determinarea analitica a fortelor de atractie si defineste legea atractiei universale. Mecanica newtoniana a supravietuit chiar si dupa introducerea in secolul al XX-lea a teoriei relativitatii si a mecanicii cuantice.  

Newton nu s-a limitat doar la preocupari stiintifice. In 1696 a fost numit director al Monetariei din Anglia si a initiat o reforma urgenta a fabricarii banilor. A sporit in mare masura reputatia Academiei Regale (Royal Society), dupa alegerea sa ca presedinte al acesteia in 1703. Newton s-a interesat si de alchimie, astrologie, teologie si chiar a incercat sa stabileasca o cronologie a evenimentelor biblice. In onoarea sa, numele sau a fost dat unitatii de forta din fizica, Newton-ul.  

Echipa InOras.ro ii ureaza „La multi ani”, oriunde ar fi!

Search

septembrie, 2024