Week-end-ul care tocmai a trecut a fost unul plin de evenimente, plimbari si intalniri pentru membrii echipei InOras.ro. Unii dintre noi au parasit Iasul pentru munte, altii au fost la teatru. Si altii au petrecut o frumoasa duminica de 16 decembrie, intr-un cadru informal, alaturi de Beatrice Rancea si Andrei Serban, la Palas Mall.
Minunata intalnire a fost pusa la cale de Alice Nastase Buciuta, fondator si redactor-sef al revistei Tango, cu ocazia lansarii noului numar al publicatiei, un numar festiv si elegant, la care s-a lucrat cu multa pasiune, in care toate subiectele au legatura cu arta, cu frumosul si cu parfumul sarbatorilor. „Eroii” acestei editii, cum poate intuiti, sunt Beatrice Rancea si Andrei Serban, doua nume care se afla pe buzele tuturor iesenilor, si nu numai, in ultima perioada.
Pe langa cei doi mentionati mai sus, in sala au fost prezenti si alti oameni dragi si importanti pentru revista Tango, dar si pentru Iasi, cum ar fi poetul Emil Brumaru, designer-ul Cristina Nichita, scriitoarea Cezara Popescu si o pleiada de artisti ai Operei Nationale Romane din Iasi – basul Octavian Dumitru, mezzosoprana Florentina Onica, tenorul Cosmin Marcovici, dirijorul Gabriel Bebeselea si soprana Ana Maria Donose Marcovici.
Extrem de emotionata, Beatrice Rancea a fost primita in sala cu aplauze si a tinut sa mentioneze faptul ca „Troienele” este spectacolul ei de suflet, pe care l-a dorit neaparat la Iasi, poate si pentru ca acum 22 de ani, cand a fost montat ultima oara in Romania, artista a facut parte din distributie si atunci a cunoscut-o si pe Dana Dima, regizor secund al productiei „Troienele” la Iasi, dar si partenera de viata a lui Andrei Serban.
Cele doua spectacole montate la Opera Nationala Romana din Iasi au fost considerate initial doua productii imposibil de realizat la Iasi, din cauza bugetului redus de care dispunea Opera. Cu toate acestea, managerul Beatrice Rancea nu si-a abandonat visull si a dorit sa valorizeze atat acest patrimoniu cultural al tarii, cat si interpretii deosebiti ai Operei iesene. Prin productiile lui Andrei Serban din aceasta stagiune, s-a ridicat foarte mult limita asteptarilor publicului, fapt evidentiat si de regizor: „Nu as vrea sa fiu in pielea celui care vine dupa mine. S-a atins un nivel foarte sus deja, mai sus decat absolut orice alt spectacol din Romania de la ora actuala.”
Desi Andrei Serban a „amenintat” ca se va intoarce in Romania abia peste cinci sau sase ani, rugamintile si felicitarile publicului l-au facut sa se mai gandeasca la acest termen si sa planifice o revenire mai rapida din New York, unde este profesor al Universitatii Columbia.
Finalul „conferintei de presa” a fost unul surprinzator si emotionant, intrucat corul de copii al Operei Nationale Romane din Iasi, „Juniorii Operei” (dirijor Raluca Zaharia), ne-a incantat cu o serie de colinde si cantece de Craciun.
La intalnirea de ieri au fost multe emotii, s-a vorbit din inima si cu lacrimi in ochi despre cat de importanta este opera si actul creator, despre cat de meticuloasa a fost toata munca celor implicati in „Indiile Galante” si „Troienele”, de la costumieri pana la interpreti si despre satisfactia si mandria, in final, de a fi luat parte la ceva atat de grandios si bine pus la punct.
Echipa InOras.ro va sfatuieste sa mergeti cat mai des la Opera Nationala Romana din Iasi, pentru ca nu veti regreta!