Eticheta se invata la biblioteca

Incepand de luni, 10 decembrie 2012, Biblioteca Judeteana „Gheoghe Asachi” Iasi organizeaza cursuri gratuite de bune maniere online si offline pentru un grup de 12 adolescenti institutionalizati, aflati in ingrijirea Complexului de Servicii „V. Costache” din Ias

Prin exercitii si jocuri de rol, adolescentii vor invata care sunt cele mai importante norme de conduita civilizata in diverse situatii din viata de zi cu zi, precum si principalele norme de comportare in spatiul virtual: cum sa comunice civilizat pe internet, cum sa isi creeze si sa isi gestioneze identitatea virtuala si cum sa se fereasca de hartuirea online. Dezvoltate si livrate de catre traineri din cadrul bibliotecii, cursurile se desfasoara sub forma unei serii de ateliere interactive care ii ajuta pe adolescenti sa se sa se auto-evalueze, sa isi dezvolte increderea in sine si sa faca fata unor situatii din cele mai diverse, sporindu-le astfel sansele de reusita sociala si profesionala, ca viitori adulti.  

Aflat la cea de-a patra serie organizata in acest an, cursul de bune maniere la biblioteca este parte dintr-un proiect mai amplu, „E-tiquette, please”, proiect ce isi propune sa contribuie la completarea educatiei adolescentilor cu un set de abilitati, comportamente si valori indispensabile pentru o buna relationare cu semenii. Prin ateliere de netiquette (bune maniere online) organizate in liceele iesene in luna aprilie, in saptamana „Scoala Altfel”, urmate de 3 serii de cursuri organizate la biblioteca, bibliotecarii ieseni au instruit pana in prezent un numar de 150 de adolescenti.

Cursul dezvoltat de Biblioteca Judeteana Iasi a fost pus la dispozitie tuturor  bibliotecarilor si profesorilor din tara interesati de organizarea unor cursuri similare, fiind replicat deja de bibliotecarele de la Trifesti si Ciurea, precum si de alte biblioteci din tara. O alta componenta importanta a proiectului este un site de bune maniere: despremaniere.ro, site creat de bibliotecarii implicati in proiect si devenit in sine o resursa, prin publicarea de articole, dar si moderarea de discutii pe teme legate de bune maniere si netiquette.

Proiectul se deruleaza incepand din aprilie 2012,  gratie unei finantari oferite de Fundatia Bill & Melinda Gates, prin IREX Romania, in urma castigarii Concursului „Instruieste-ti comunitatea”,a in cadrul programului „Lumea in Biblioteca mea”.

 

Search

septembrie, 2024