Calatoria lui Eminescu prin Iasi continua…

„…Dupa cativa stinjeni, bidivii s-au oprit ca la o comanda. In poarta pietei, inconjurata cu zaplaz – cam pe unde-i acum linia tramvaiului -, langa o ghereta – a subpreceptorului Primariei – cativa slujitori taiau calea trasurilor, cercetau grabiti voiajorii despre drumuri si interese si cotrobaiau incruntati tarhaturile, cautand banuitori vutci, romuri, mastici, drojdie de bere, cafea, lumanari de stearina si alte bacalii supuse accizelor.”

Mihai Eminescu, insa trece foarte usor de aceste controale. Faptul ca se ducea la Vasile Pogor a constituit un avantaj. Urmeaza o descriere detaliata a strazilor pe care le parcurge poetul, asa cum erau atunci: cu depozitele de lemne si materiale pentru constructii, pravaliile si casele boieresti de pe coasta.

Trec de Rapa Galbena si pornesc pe Copou. „…fosta ulita a Bohotineanului era, prin 1874 un ponor coscovit si hartanit de santuri si hartoape cu care se munceau, ziua, podarii sa il astupe, iar noaptea duhurile rele sa il destupe.”

Trasurile mergeau in sir indian aproape. Arcul ingust cu cerdac ce unea Internatul Academiei Mihailene de salile de curs, ingreuna traficul destul de mult. Odata trecuti de arc, trasura „rasufla usurata” si ajunge intr-o gradina mare plina de negustori de toate felurile. In aceasta mare diversitate, iese in evidenta vechiul cazinou german, Frantoz, unde „isi marturiseau cei tineri aleanurile sufletului, amestecand «lacrimile cu spuma berei».”

Poetul isi aminteste cu mare drag de primele zile ale sale in Iasi, cand i se prezentau „monumentele junimiste” ale Iesilor.

„Priviti, aici, la lumina trandafirie a lampii cu abajur, a clocit Maiorescu prelectiunile si Societatea Literara de Lecturi, Discursuri si Publicari. Vizavi, in Aula, s-au dezbatut teoriile sale filozofice, iar pe aici, in ziua de 13 august, o coloana de cucoane, cu gandul al Putna si cu fanfara Primariei inainte, conducea spre tren flamurile Iasilor si Vasluiului, cintand imnul lui Stefan cel Mare si indemnand trecatorii sa-i sarute portretul miruit la Sfantul Neculai si purtat pe strazi ca o icoana.”

Vrei sa afli continuarea? Urmareste-ne in fiecare marti!

Search

decembrie, 2024