123 de ani de Edwin Hubble

Edwin Powell Huble a fost un astronom si cosmolog american, recunoscut pentru descoperirea Universului de dincolo de Calea Lactee. A studiat astronomia, matematica si filosofia la Universitatea din Chicago, dupa care a urmat cursurile de drept ale Universitatii Oxford. Dandu-si seama ca meseria de avocat nu i se potriveste, Hubble s-a intors la vechea sa pasiune, astronomia.

Unele dintre cercetarile sale au fost concretizate in „Legea lui Hubble”, care afirma ca galaxiile se indeparteaza de noi cu o viteza proportionala cu distanta lor fata de Pamant.

Cele mai importante lucrari ale sale – „Observational Approach to Cosmology” si „The Realm of Nebulae” – au fost scrise in jurul anului 1939 si reprezinta o piatra de temelie pentru domeniul astronomiei.

Numele lui Hubble a ramas in istoria moderna nu doar pentru legile „deplasarii spre rosu” a galaxiilor, dar si pentru revolutionarea unor conceptii legate de definirea, expansiunea si dimensiunea Universului.

In onoarea sa, astazi putem vorbi despre Craterul Hubble de pe Luna, Asteroidul 2069 Hubble si telescopul spatial Hubble, lansat in 1990. Acesta continua sa transmita pe Pamant imagini impresionante din adancurile cosmosului.

Echipa InOras.ro apreciaza aceste descoperiri si saluta celelalte entitati ale Universului!

Search

septembrie, 2024