Astazi, 25 octombrie 2012 a avut loc lansarea primului calendar gastronomic din Romania. Acesta este rezultatul colaborarii dintre cei de la Asociatia ProSupport, initiatorul proiectului si etnografii de la Muzeul Etnografic al Moldovei.
Calendarul gastronomic reflecta modul de alimentare din comunitatile traditionale ale zonei de nord – est a Romaniei, respectiv jumatatea nordica a Moldovei, reprezntata teritorial de judetele Neamt, Iasi, Botosani si Suceava. Astazi o parte din comunitati isi regleaza viata si modul de alimentare dupa calendarul religios,(preponderent cel ortodox – ceea ce inseamna 4 perioade determinate de post si 2 zile ale saptamnii sun incidenta restrictiilor alimentare).
Comportamentul alimentar in comunitatile traditionale este conditionat si de resursele mediului geografic in care vietuiesc comunitatile, fiind determinat de anul astronomic ce regleaza calendarul agrar si pastoral.
Modul de hranire traditional din zona de NE a Romaniei este ritmat sezonier cu perioade de post. Participarea la o masa traditionala este si o experienta culturala, intrucat comportamentul alimentar, marcat si spiritual, face parte din profilul unei comunitati:cu aceleasi ingrediente, comunitati distince vor vrea mancaruri distincte, pe care le vor si consuma diferit.
Reprezentarea sistemului alimentar in acest calendar gastronomic este secventiala, iar scopul ei este acela de a populariza cultura alimentara a populatiti in zonele anuntate. Structura acestuia este:
– Sarbatorile de iarna (25 decembrie – 7 ianuarie)
– Caslegile de iarna (8 ianuarie – inceputul Triodului)
– Saptamana Alba (saptamana ce premerge Postul Mare)
– Postul Mare
– Perioada Pascala
– Perioada Penticostarului
– Postul Sfintilor Apostoli
– Caslegile de vara (30 iunie – 1 august)
– Postul Sfintei Marii (1-15 august)
– Caslegi de toamna 1 (16august – 14 septembrie)
– Caslegi de toamna 2 (15 septembrie – 15 noiembrie)
– Postul Craciunului (15 noiembrie – 24 decembrie)
Este un calendar atipic, un calendar ce prezinta obiceiurile alimentare din nordul Moldovei, un calendar ce prezinta principalele alimente din aceasta zona. Se adreseaza unui turist de top cu un grad de educatie ridicat, „foarte plimbat”, ce a avut contact cu multe culturi diferite, ce poate aprecia astfel de culturi.
Fiind un proiect cu finantare externa, acesta nu este destinat vanzarii, ci va fi distribuit gratuit Ministerului Afacerilor Externe, Patriarhiei Romane, principalilor operatori de turism si centrelor culturale. Acesta este un patrimoniu ce trebuie sa convinga turistii sa vina in regiunea de NE a Romaniei.
Echipa de proiect:
Muzeul Etnografic al Moldovei: Eva Giosanu (Director Proiect), Victor Munteanu (sef sectie), Mihaela Onofrei, Marcel Lutic, Ovidiu Focsa, Angelica Olaru, Eutasia Gela Rusu.
Asociatia Prosupport: Marius Olariu
Coordonator evenimente: Ioana Rusu
Traducere: Vladina Munteanu
Fotografie: Eduard Lucaci, Ovidiu Rusu
Parteneri: Asociatia Prosupport
Colaboratori:
Muzeul Satului Bucovinean, Suceava
Primaria Bosnaci, Suceava
Florentina Buzenschi, Muzeul Etnografic Piatra Neamt
Emilia Gross, Pannkookenhus, Huzum, Germania
Profesor Elena Ietcu
Profesor Valentina Marincean