91 de ani de Regele Mihai

Astazi, 25 octombrie isi sarbatoreste ziua de nastere  ultimul rege al Romaniei, Mihai I.

A devenit rege la varsta frageda de 6 ani in 1927, cand bunicul sau, regele Ferdinand moare si este ajutat de catre Principele Nicolae al Romaniei, unchiul sau. Dupa ce 3 ani mai tarziu tatal sau regele Carol al II-lea urca pe tron, Mihai al Romaniei primeste titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. 10 ani mai tarziu ajunge din nou pe tron, in urma abdicarii tatalui sau.

Acesta este obligat sa abdice in 1947, datorita opunerii in fata autoritatilor comuniste. Este exilat din Romania si i se permite reinotarcerea in tara abia in 1997. Locuieste in Elvetia momentan, insa se intoarce in  tara pentru sarbatorile principale ale anului.

Astazi vor avea loc o serie de evenimente in cinstea regelui Mihai. Printre acestea numaram diverse ceremonii de acordare si primire de decoratii, un concert de gala la Ateneu si inaugurarea „Pietei Regelui” in Bucuresti. Piateta reprezinta un simbol al istoriei nationale dedicat regelui, iar la inaugurare vor lua parte Regele Mihai I, Principele Radu, Principesa Margareta si Principele Nicolae.

Echipa InOras.ro este mandra de istoria noastra si ii ureaza regelui un elegant LA MULTI ANI!

Search

septembrie, 2024