99 de ani de Maria Tanase

Maria Tanase a fost o interpreta de muzica populara romaneasca. S-a nascut in 1913, in mahalaua Caramidarilor, Bucuresti.

Primul contact cu scena il are in 1921 la serbarea de sfarsit de an a scolii primare pe care o urma, apoi in liceu unde urmeaza doar 3 clase, fiind nevoita sa renunta pentru a lucra alaturi de parintii sai.

In 1934 debuteaza cu “Mansarda”, o romanta de Nello Mazatti la casa de  discuri “Lifa Record” sub numele de Mary Atanasiu. 2 ani mai tarziu inregistreaza  alte cantece populare , printre care si unul din cele mai cunoscute melodii ale ei “Cine iubeste si lasa”.

Incepe o frumoasa colaborare cu restaurantul Luxandra, unde putea fi ascultata in fiecare seara alaturi de diferite formatii. Pe 20 februarie 1938 debuteaza la radio, cu un program de cantece romanesti la emisiunea “Ora satului”. A fost aleasa sa reprezinte Romania in cadrul Expozitiei Internationale de la New York din 1939, expozitie la care au mai participat si George Enescu si Constantin Brancusi.

A avut un repertoriu din aproximativ 400 de cantece din toata tara. Un mare aport in repertoriul artistei l-a avut Harry Brauner. O serie de 20 de cantece au fost publicate in brosura “Cantecele mele – Maria Tanase”

Numeroase restaurante si localuri bucurestene au invitat-o sa cante la ei, cum ar fi: Neptun, Cafe Wilson, Parcul Aro, Luther, Continental. De-a lungul vietii ei, Maria Tanase a fost si agenta a Serviciului Special de Informatii, condus de Eugen Cristescu.

O viata plina de talent si cantec romanesc. Echipa InOras va lasa incontinuare cu unul din cantecele sale si va intreaba: Care este cantecul preferat din repertoriul Mariei Tanase?

Search

septembrie, 2024