Ziua Pompierilor Romani!

Pe 13 septembrie 1848, Compania de pompieri a Capitalei, condusa de capitanul Pavel Zanganescu s-a confruntat cu o oaste otomana in Dealu Spirii. Cu toate ca raportul numeric era de sute de pompieri la mii de otomani, mica trupa a tinut piept cu stoicism.

Curajul pompierilor i-a uimit pe invadatori in momentul in care au capturat cateva din tunurile otomane, cu care au facut prapad in armata inamica. Lupta nu a avut finalul dorit pentru pompierii romani, insa Batalia de la Dealu Spirii a ramas in istorie ca un act eroic al pompierilor militari, ce au luptat sa apere idealurile revolutiei de la 1848.

Pompierii au dat dovada de vitejie, curaj si dibacie, capacitate de rezistenta si spirit de sacrificiu in inegala confruntare cu trupele otomanilor. Pompierii primesc in 1860 pensii de viata si pima medalia romaneasca PRO VIRTUTE MILITARI din partea Primului Parlament al Romaniei. In urma acestui eveniment domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ales mereu data de 13 septembrie cand ostirea romana primea noile drapele. 

Pe langa aceasta lupta, pompierii au mai contribuit si la recastigarea suveranitatii Romaniei in timpul Razboiului de Independenta. Si totodata stingerea incendiilor declansate de bombardamentele inamice pe teritoriul Romaniei in timpul celui deal doilea Razboi Mondial.

Pusi fata in fata cu incendiile devastatoare sau alte calamitati, pompierii au facul d multe ori dovada sacrificiului suprem, punandu-si in pericol propria viata pentru a o apara pe cea a semenilor.

Echipa InOras respecta toata munca depusa si le ureaza tuturor pompierilor romani “La multi ani!”.

Search

septembrie, 2024