263 de ani de Johann Wolfgang von Goethe

Astazi il sarbatorim pe Johann Wolfgang von Goethe, scriitor german. Acesta este cunoscut datorita poemului Faust, poem ce a fost scris si perfectionat pe toata perioada vietii sale.

Goethe a fost atat scriitor cat si om de stiinta si politician. S-a nascut in 1749 in Frankfurt pe Main. Iubeste literatura de tanar, fiind insipirat de cele peste 2000 de volume din biblioteca tatalui sau. Este fascinat si de teatru, in casa parintilor sai se prezenta anual un spectacol de papusi.

Ajuns student in Leipzig, Goethe acesta se bucura de libertatile departe de casa parinteasca: petreceri, spectacole de teatru, iesirile cu prietenii la bere. Se si indragosteste pentru prima data, iar un an jumatate mai tarzu el se ocupa de misticism, alchimie si cercetarea sufletului.

Dupa o incercare nereusita de a fi avocat, acesta de refugiaza in literatura. Majoritatea iubirilor si aventurilor  sunt transpuse in lucrarile sale. Goethe a avut o viata foarte activa: de la simplu student la prim ministru, acesta a transpus o mare parte a vietii in scris.

Asa cum am mai spus, este cunoscut pentru poemul Faust. Daca inca nu ai citit, acest poem este despre un doctor ce ajunge sa isi vanda sufletul diavolului in schimbul cunoasterii adevarului. Este sinteza indelungatei experiente de viata si evolutie artistica. Goethe a lucrat la aceasta opera pana in ultimele sale zile din viata. Poveste lui Faust ajunge un element de baza in multe alte lucrari literare, artistice, muzicale sau cinematografice.

O ultima ecranizare a poemului este cea din 2011. Cu un rating de 7.0 pe IMDB, noi spunem ca merita vazut. Iata si trailerul! 

Search

septembrie, 2024