Interviu cu artistii concertului Clasic 300

 

Interviu cu soprana Mioara Cortez: „Nu puteam reveni decât într-un super-concert”

Născută într-o familie cu adânci rădăcini muzicale, soprana Mioara Cortez revine în oraşul natal cu ocazia Iaşi Educational Trade Show – IETS.

Aceasta va interpreta arii cunoscute din repertoriul internaţional în cadrul Spectacolului de Gală „Clasic 300” alături de artiştii Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi şi de nume de referinţă ale muzicii clasice internaţionale.

Cât de des reveniţi în Iaşul natal?

Eu vin în fiecare an pentru că am familia aici şi îmi face plăcere să mă întâlnesc cu surorile mele. Am tot aşteptat să fiu invitată să vin să cânt. Dar la cât de mult iubesc Iaşul şi la cât de mult cunosc acest public cald şi bun nu trebuia să revin decât într-un super-concert. Aşa mi se pare normal. Aştept cu mare plăcere să mă întâlnesc cu Filarmonica din Iaşi, cu dirijorul Sabin Păutza, căruia i-am cântat multe compoziţii cu mare dragoste. Erau compuse absolut superb. Va fi un concert de mare amploare.

Credeţi că un astfel de concert ar putea anima Iaşul?

Iaşul este acelaşi oraş istoric, muzical, cultural din toate punctele de vedere. Oamenii îl fac necultural. Eu iubesc acest oraş cum nu vă puteţi imagina. I-am dus prestigiul în toată lumea. Întotdeauna unde am cântat am vorbit despre Iaşi, despre Operă, despre Filarmonică. Pentru ca Iaşul să crească ar trebui în primul rând invitaţi oameni de valoare care să facă muzică. Dar pentru asta trebuie bani, trebuie susţinere. Şi în şcoli ar trebui reintrodusă muzica. Ar trebui de la grădiniţă să pui copilul să asculte, să înveţe muzică, să-l duci la concert, la Operă. Educaţia porneşte de mic. Eu m-am născut într-o familie de muzicieni şi de aceea m-am lipit şi eu şi surorile mele de muzică. Ţin minte că fugeam de la şcoală ca să merg la Filarmonică sau la Operă. Dar mulţi copii nu provin din familii de muzicieni. Şi dacă adultul nu se duce la Operă sau la Filarmonică, nici copilului n-o să-i inoculeze dragostea pentru acest tip de muzică.

Aveţi o arie preferată?

Toate ariile le cânt cu mare plăcere. Nu am o arie preferată, pentru că pe toate le trec prin filtrul sufletului meu. Atât de mult mă confund cu personajul, cu rolul din opera respectivă încât publicul simte acest lucru şi mă iubeşte.

V-aţi gândit vreodată să vă întoarceţi definitiv în ţară?

Da, bineînţeles. Eu şi soţul meu am plecat pentru că el are toate rudele în Canada unde ne-am stabilit. E greu să te acomodezi într-un loc străin, dar acolo totul era pregătit pentru noi. Concertele sunt diferite acolo. Muzica de operă nu este foarte gustată. Abia după ce cântam lumea reacţiona.

Descrieţi în câteva cuvinte esenţa Iaşului cultural.

Un oraş atât de frumos ca Iaşul, care are universităţi de toate felurile, are Filarmonică, Teatru, Operă, Teatru de Copii, muzee are o rădăcină extraordinară care dăinuie de atâta timp. Nu poţi trăi fără trecut. De aici porneşti. Iaşul este unul dintre puţinele oraşe ale României care se bucură de toate acestea conglomerate, şi chiar din lume. De fiecare dată când mă întorc descopăr un alt Iaşi, mai frumos, mai bine pus la punct.

 

 

Bujor Prelipcean: „Am speranţa ca Iaşul să fie o capitală a viitorului”

Distins cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi profesor de onoare al Academiei de Muzică din Wurzburg, Germania, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iaşi susţine IETS – Evenimentul Iaşului în Educaţie.

 

Ce poate face Iaşul pentru a se ridica la renumele de Capitală Culturală Europeană?

Aceasta este o întrebare dureroasă, pe care mi-o pun şi eu deseori. Iaşului îi lipsesc multe. Îi lipsesc oameni cu minte, cu iniţiativă, îi lipsesc bani pentru refacerea structurii. Nu poţi să te numeşti oraş cultural european fără să ai sălile de concert perfect puse la punct. Toţi dorim ca Iaşul să fie Capitala Culturală a Europei, a României nu mai vorbim.

Ce fel de evenimente ar putea propulsa Iaşul în rândul marilor oraşe ale lumii?

Evenimentele culturale, pe care le fac Filarmonica, Opera sau Teatrul Naţional sunt evenimente care accidental, cum facem noi în cadrul Iaşi Educational Trade Show – concertul de pe data de 2 iunie, se pot face în stradă. Cultura se face în săli de concert adevărate, aşa cum se întâmplă la Paris, la Viena, la Munchen, la Milano. Este foarte interesant să avem câteva evenimente marcante. Aceste concerte în aer liber trebuie făcute. Filarmonica din Londra cântă în Hyde Park sau cea din New York cântă în Central Park.

Iaşi Educational Trade Show ar putea constitui un punct de susţinere pentru Iaşi – Capitală Culturală Europeană?

Iubesc foarte mult entuziasmul cu care s-a organizat acest eveniment şi de aceea am sărit în barca sa. Astfel de manifestări, precum Spectacolul susţinut de Filarmonică, îşi pot aduce, bineînţeles, beneficiul lor. Lumea poate participa masiv la astfel de manifestări. Poate ar trebui găsit un loc mai propice, unde lumea să poată sta pe pături, cum se întâmplă în Berlin.

Descrieţi în câteva cuvinte esenţa Iaşului Cultural.

Iaşul, din punctul meu de vedere este o adevărată capitală a trecutului. A prezentului încă nu este şi am speranţa şi mă rog lui Dumnezeu ca Iaşul să fie o capitală a viitorului.

 

 

Maestrul Sabin Păutza dirijează la Iaşi un spectacol unic în capitala Moldovei

Sabin Păutza este artistul complet care a îmbrăţişat cu succes atât cariera de compozitor cât şi pe cea de dirijor şi interpret.

Aclamat pe scenele din întreaga lume, acesta revine la Iaşi pentru a conduce Spectacolul de Gală „Clasic 300” de pe data de 2 iunie

Cât de des găsiţi timp pentru a vă întoarce în Iaşi?

Din 1990 vin cel puţin o dată pe an la Iaşi. Nu a trecut nici un an după Revoluţie în care să revin în ţară şi să nu trec pe la Iaşi, fie că ţineam cursuri la Conservator, fie aveam concerte la Filarmonică, fie amandouă, ca acum. Jumătate din cei din orchestra de la Filarmonică mi-au fost studenţi. Şi Viorel Munteanu mi-a fost student şi Bujor Prelipcean la fel. Am rămas în legătură cu oamenii aceştia şi îmi face plăcere să mă întorc la Iaşi. Eu aici am crescut, aici m-am realizat, nu la Bucureşti. Acolo am făcut facultatea, dar pentru mine Iaşul a fost oraşul de suflet, locul în care m-am simţit cel mai bine şi am crescut. Poate că nicăieri în altă parte nu aş fi putut face la fel. Cel puţin în perioada aceea când am venit eu, în ‘65 Iaşul avea o aură, un aer special. Erau nişte umbrea ici. Vedeai casa lui Codreanu, teiul lui Eminescu, aici era Junimea, Teatrul Naţional, erau scriitori, marii moldoveni care au făcut istorie şi au făcut cultură.

Venind în fiecare an, aţi putut remarca vreo schimbare a oraşului?

Iaşul a devenit un oraş cosmopolit. S-a împestriţat. Nu ştiu dacă e bine sau rău, dar nu mai este „dulcele târg al Ieşilor”. Din păcate, s-a modernizat, ca toate oraşele, dar această modernizare are şi aspecte negative. Simţi că se schimbă şi nu neapărat în bine. Eu zic că oamenii sfinţesc locul şi oamenii fac istoria şi eu zic că moldovenii sunt puternici şi nu vor uita nişte lucruri care ţin de tradiţie, de cultură, de mândria lor. Chiar şi limba asta… Eu când vin la Iaşi uit că sunt bănăţean. Când mă duc în Bucureşti nu vorbesc ca ei. Limba moldovenească are farmecul ei. Eu sper ca tânăra generaţie din Iaşi să nu se îndepărteze prea mult de acele generaţii care au făcut mândria Moldovei şi a Iaşului, oamenii aceia mari care au scris istoria, care au făcut teatru, muzică şi literatură la Iaşi. Iaşul a fost întotdeauna un puternic centru de cultură şi pentru mine a însemnat o pepinieră ideală pentru a mă dezvolta. Aici am început cariera mea de compozitor, de dirijor, de profesor şi de fiecare dată mă întorc cu mare plăcere. Încă mai am mulţi prieteni aici dar din păcate nu pot să îi văd pe toţi.

Ce veţi oferi ieşenilor pe 2 iunie, la Spectacolul „Clasic 300”?

Vor fi 14 selecţii muzicale. Dar vom oferi publicului şi surprize. Printre melodiile pe care le vom prezenta ieşenilor se regăseşte şi un medley cu muzică din filme. Orchestraţie la muzică din filme celebre, „Casablanca”, „Romeo şi Julieta”. Toată lumea recunoaşte melodiile acestea. Voi avea şi un aranjament propriu de-al meu cu melodiii ruseşti. Muzica lor e frumoasă. Vor fi cel puţin două ore de program pentru ieşeni.

Cum a fost reîntâlnirea cu foştii elevi la lucrul pentru Spectacolul de Gală „Clasic 300”?

A fost foarte bine. Eu sunt puţin stresat pentru că săptămâna viitoare nu putem repeta în toate zilele, pentru că mai sunt programate şi alte concerte. Trebuie să ne împărţim timpul iar pentru mine nu ajunge, pentru că programul spectacolului este unul foarte dens şi divers şi ia mult mai mult timp să-l cizelezi decât un spectacol obişnuit.

Ce gen de evenimente ar putea ridica statutul Iaşului?

Putem invita personalităţi. Dacă vine un solist mare, un actor mare asta se poate constitui într-un eveniment şi asta ridică pulsul urbei. Sunt oameni care vin şi schimbă ceva. Dacă aduci cântăreţi mari aici, poţi să faci un stadion plin. Am putea face multe lucruri, dar trebuie fonduri pentru acestea, trebuie sprijin de la autorităţi. Publicul ar fi doritor de astfel de evenimente şi acestea ar ridica şi Iaşul.

 

Maestrul Sabin Păutza este unul dintre cei  trei invitaţi de marcă ai Spectacolului Clasic 300 ce va avea loc pe data de 2 iunie. Acesta va urca pe scenă alături de soprana Mioara Cortez şi de violonistul Gabriel Croitoru, cel căruia Statul Român i-a încredinţat celebra vioară Guarneri – „Cathedral”, cea pe care a cântat şi maestrul George Enescu. Aproape 2.000 de spectatori, personalităţi ale vieţii culturale, academice, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei locale se vor bucura de acordurile ariilor celebre din muzica lumii într-un ambient unic în spaţiul cultural ieşean şi naţional. Explanada Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” se va transforma pentru o seară într-o mare sală de spectacole în aer liber.

Spectacolul este organizat în cadrul Iaşi Educational Trade Show – IETS, evenimentul Iaşului în educaţie, sub a cărui egidă, timp de trei zile se vor desfăşura expoziţii de Carte, de Oferte în Educaţie, de Tehnologii educaţionale, un Târg de Joburi şi Marşul Absolvenţilor.

Preţul biletelor la Spectacolul de Gală „Clasic300” este cuprins între 50 şi 70 de lei, acestea putând fi achiziţionate online de pe site-ul www.iets.ro/bilete, de la librăriile Cărtureşti, agenţia Filarmonicii, cafeneaua Maideyi, librăria Avant-Garde şi de la Galeriile Anticariat Grumăzescu.

Search

decembrie, 2024