The House with a Clock in Its Walls / Misterul Ceasului din Perete

Încă de la sfârşitul lunii trecute rulează în cinametografele din România un film  cu o poveste frumoasă despre bine şi rău, despre curaj şi sacrificiu, un film potrivit pentru copii şi dedicat adulţilor. Un film potrivit pentru după-amiezi de toamnă cu inspiraţia lor cu tot. E vorba despre un fantasy produs şi regizat după romanul cu acelaşi nume al autorului John Bellairs. The House with a Clock in Its Walls / Misterul Ceasului din Perete este defapt primul dintr-o serie de 12 volume care îl au ca erou pe tânărul Lewis Barnavelt. Dacă filmul va avea succes, şi până acum a fost primit bine de public şi de critici, se pare că vom avea parte de o franciză.

 În anul 1955, orfanul Lewis Barnavelt, este trimis să trăiască împreună cu unchiul său excentric Jonathan și cu doamna Florence Zimmerman, ambii vrăjitori. Povestea spune că cei doi moștenesc casa vrăjită a lui Isaac Izard care, oripilat de ororile războiului, face un pact cu diavolul primind un ceas capabil să întoarcă timpul înapoi. Vrăjitorul ascunde ceasul între zidurile casei sale. Obiectul magic funcţionează în continuu şi nu poate fi descoperit pentru că, fireşte, este ţinut acolo de o vrajă.

 Băiatul descoperă lucruri inimaginabile în această casă misterioasă: obiectele sunt însuflețite, tablourile sunt vii, iar el însuși învață să facă vrăji ca un adevărat Harry Potter. Unchiul Jonathan şi doamna Florence se cicălesc într-una, iar când nu o fac, caută acest ceas cu ticăit amenințător în încercarea de a-l distruge. Lewis este considerat un „ciudat” de către copiii de la școală. Poartă ochelari de aviator pe cap și e o enciclopedie ambulantă, modelul său în viață fiind un personaj dintre-un serial de televiziune, aviatorul erou Captain Midnight. E pasionat de neologisme pe care le învață cu ardoare și recunoaște că îi lipsește curajul. Iată un băiat cuceritor, cu o minte sclipitoare, erou într.o poveste cu vrăji şi subiecte de morală.

  Una dintre întrebările peliculuei se referă la posibilitatea de a da timpul înapoi până la momentul zero. Dacă aceasta s-ar întâmpla se va putea şterge de pe fața pământului până și amintirea ororilor celor două războaie mondiale. Poate magia să se împotrivească naturii? Iată un film care propune un scenariu fantastic şi în acelaşi timp cu influenţe clare şi detalii cu privire la moralitate şi umanitate.

 Misterul ceasului din perete rămâne un film pentru întreaga familie care propune şi promite în acelaşi timp o aventură într-un ţinut magic unde, deşi obiectele şi tablourile prind viaţă, sufletul omului rămâne cu aceleaşi oscilaţii între bine şi rău, curaj şi sacrificiu, pierdere şi iubire.

Search

aprilie, 2024