Tatiana Niculescu Bran – Ei mă consideră făcător de minuni

Mărturisesc că se poate să citeşti o carte pentru că e atât de bine scrisă încât spui că te îndrăgosteşti mai degrabă de un gen literar decât de mesajul poveştilor. La mine s-a întâmplat întâlnind scrierile Tatianei Niculescu – Bran. Nume sonor în literatura contemporană cu noi, odată cu apariţia Spovedaniei de la Tanacu şi mai apoi cu alte volume de roman biografic. Vorbim despre personalităţi cercetate în amănunt şi vieţile lor adunate în pagini tulburător de fascinante.

După analize minuţioase pentru figuri importante în istoria noastră, precum Corneliu Zelea Codreanu, Regina Maria şi Regele Mihai I, nu de mult a apărut o scriere care pune laolaltă documente importante şi detalii până acum necunoscute despre Arsenie Boca. Volumul se numeşte Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca şi pune faţă-n-faţă marketingul religios cu spiritualitatea răsăriteană, adevărul şi mitul, habotnicia şi credinţa religioasă.

Cartea numără 232 de pagini şi e împărţită în capitole scurte, se poate citi pe repede înainte sau atent, în fotolii comode. Motivul apariţiei acestui volum este clar expus de autoare. Chiar de la început. Iată propunerea Tatianei Niculescu Bran: „Arsenie Boca. Cine este acest om care dă sens şi speranţă atâtor vieți deznădăjduite? Este cultul lui o vastă operaţiune de marketing religios, şi-atât? Are viaţa lui datele recognoscibile ale vieţilor de sfinţi ai creştinătăţii? Cum se face că un om preocupat de profunde căutări intelectuale şi care s-a declarat în repetate rânduri împotriva «minunismului» a ajuns să fie asociat atât de insistent cu miracolul, cu fantasticul, cu paranormalul?” Citesc în continuarea din Argumentul Tatianei Niculescu, tocmai pentru că pe mine m-a convins fără echivoc. Autoarea spune: „Am încercat să dau câteva răspunsuri scriindu-i povestea. Sunt încredințată că, dincolo de procesul de canonizare a lui Arsenie Boca și de controversele pe care acesta le stârnește, dincolo de turismul religios și de politicile bisericești, biografia lui este cel puțin la fel de pasionantă ca un pelerinaj la locurile secrete din noi înșine, unde se nasc deopotrivă spaimele și speranțele.” Alte cuvinte pot fi de prisos. Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca – o carte care poate deschide ochi închişi de scenarii imaginate.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024