Spania la Iași

Continuăm și în această săptămână seria de autori prezenți pe lista invitaților la FILIT în acest an, cu mențiunea că dacă ați uitat, incepind de azi, Iașul găzduiește unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură din țară. Așadar, între 3 și 7 octombrie avem parte de o săptămână întreagă de evenimente culturale care ne vor face să fugim dintr-un muzeu în altul, dintr-o casă de poezie într-una fantasy şi tot aşa…
Spania este foarte bine reprezentată pe lista invitaţilor de marcă la FILIT, prin autorii Lorenzo Silva, Eduardo Caballero şi Luis-Anton Baulenas.

Lorenzo Silva, pe numele lui lung Lorenzo Manuel Silva Amador, s-a născut în 1966, la Madrid. A studiat Dreptul în oraşul în care s-a născut, şi imediat după , aşa cum era de aşteptat, s-a făcut avocat, cu acte-n regulă şi cu birou. Nu ştim dacă din pasiune, dorinţă sau obsesie, dar este autorul a numeroase articole și eseuri literare, precum și al mai multor romane, care i-au adus recunoașterea internațională. Câteva dintre volume au obținut premii literare de prestigiu în Spania, unul fiind și ecranizat. În anii ’90 a început să scrie ficţiune şi a publicat numeroase titluri, multe dintre romanele sale fiind poliţiste. Pentru romanul „Alchimistul nerăbdător” Lorenzo Silva a primit Premiul Nadal, iar pentru „Linia meridianului” din 2012, Premiul Planeta („pentru deosebită valoare literară”). „Linia meridianului”  poate fi găsit şi în limba română.

 Eduardo Caballero s-a născut în 1968 tot în Madrid, unde a studiat literatura la celebra Escuela de Letras, fondată de Alejandro Gándara. A publicat: în 1999 romanul „Camino del Mar”, în 2014 volumul de povestiri „Otro nombre, otra puerta” (Alt nume, altă uşă – ediţie apărută şi în limba română) şi în 2015 romanul „Ahora que no estás”.  

Al treilea spaniol promis la Iaşi de organizatorii FILIT este Lluis-Anton Baulenas care are multe cărţi traduse în limba română, în special la editura Meteor Press. Scrierile sale au devenit., spun specialiştii o adevărată cronică a Barcelonei, autorul inspirându-se preponderent din evenimentele oraşului natal. Acum câţiva ani, cu ocazia primei vizite în România declara: „Eu fac literaturã, ficţiune, dar fãrã sã mã eschivez de  angajamentul de a scoate la luminã teme sociale şi istorice.” În librăriile din România pot fi găsite: „Fericirea. Barcelona, 1909”, „Nasul lui Mussolini”, şi „Pentru un sac de oase”.

Un articol de Bianca Ioan

Search

martie, 2024