Soția din Paris – Paula McLain

Unii sunt atât de pasionați încât citesc cărți despre alte cărți…cam așa e şi recomandarea de astăzi despre o celebră poveste de dragoste frumos expusă într-un volum de pus pe noptieră. Soția din Paris de Paula McLain dezvăluie câteva detalii din spatele unei căsnicii, nu foarte lungă, dar îndeajuns de intensă încât să poată face subiectul multor scrieri.

Hadley Richardson soseşte, alături de proaspătul său soț, scriitorul Ernest Hemingway, în spectaculosul Paris al așa-numitei Generații pierdute, aflat în plină epocă a jazz-ului, populat de scriitori, artiști şi filozofi care împânzesc cafenelele de pe ambele maluri ale Senei. Dar promisiunea ei inițială, de a-şi sprijini soțul pe calea afirmării literare şi a-şi dedica viața ascensiunii acestuia, se dovedește o încercare mai grea decât estimase.

În lumea plină de tentații, a cafenelelor unde se petrece cu absint şi jazz până în zori, a dezinhibatelor şi mereu elegantelor flapper girls, pentru cei doi e tot mai greu să păstreze armonia conjugală de care s-au bucurat în prima perioadă a căsniciei. Odată cu publicarea primului volum de povestiri al lui Hemingway şi cu succesul de care acesta se bucură, începe şi disoluția cuplului, iar Hadley descoperă că probabil prețul plătit pentru reușita literară a soțului ei a fost chiar căsnicia lor.

Se vorbește deseori despre marile prietenii din istoria literaturii, ba chiar a teatrului sau filosofiei şi desigur că şi despre marile iubiri din aceste lumi. Dacă s-ar face un top al căsniciilor care au influențat enorm cariere, Ernest Hemingway ar fi cu siguranță undeva la începutul listei. De altfel tumultoasa viaţă a autorului american a fost subiectul multor pagini scrise de-a lungul timpului.

Soția din Paris de Paula McLain, o carte despre cum o femeie a iubit odată un scriitor..

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024