Premiul Nobel pentru Pace 2018 – Denis Mukwege şi Nadia Murad / Eu voi fi ultima , Nadia Murad

Încă de la începutul lunii octombrie s-au anunţat pentru publicul larg câştigătorii premiilor Nobel din acest an. Lista continuă, însă despre premiul Nobel pentru Pace, în acest an există doi laureaţi şi un subiect puternic. Tot legat de această faimoasă distincţie este şi o carte, care, iată a fost tradusă şi în limba română şi publicată la editura Polirom. Aşadar, azi, la Liber după patru, am ales să vorbim despre pacea mondială.

  Subiectul care a atras după sine o aşa mare şi importantă distincţie este în strânsă legătura cu incertitudinea unor războaie sonore, duse în zilele noastre. Doctorul Denis Mukwege şi Nadia Murad au fost aleşi drept cei mai prolifici luptători victimelor de război în ultimul an, dar şi cei care luptă cu vehemenţă pentru dreptatea victimelor războiului. Cel dintâi, şi-a pus siguranţa în pericol, activând în regiunea Congo, alături de o echipă impresionantă de medici, denunţând în nenumărate rânduri nedreptatea poporului congolez, pentru care războiul civil încă îşi arată efectele. Nadia Murad, pe de altă parte, este victima conflictelor din regiunea Iraqului. Viaţa sa s-a schimbat în 2014, când avea 21 de ani, odată cu ocuparea regiunii sale natale de către forţele ISIS. Odată cu acest eveniment teribil, Bărbaţii care au refuzat să se convertească la islam au fost executaţi, trupurile lor fiind aruncate în gropi comune, iar Nadia, alături de celelalte tinere, a fost dusă la Mosul şi vîndută ca sclavă. A fost ţinută în captivitate, bătută şi violată în repetate rînduri, pînă cînd, ca printr-o minune, a reuşit să evadeze, găsind adăpost în casa unei familii de musulmani sunniţi.

  Eu voi fi ultima este cartea care a apărut în urma poveştii curajoase a Nadiei Murad pe care aceasta a ales să o spună lumii întregi. Scrisă ca o carte de memorii tulburătoare, aduce în prim plan un subiect delicat al actualităţii, aproape greu de citit, însă, în acelaşi timp, necesar de citit pentru a pune în discuţie ceea ce trebuie tras la răspundere. Despre carte s-a scris că e una esenţială, şi care dă fiori. O lectură devastatoare, dar care inspiră şi îndeamnă urgent la acţiune. Eu voi fi ultima, cartea Nadiei Murad, o mărturie, ca parte dintr-un amplu demers de informare a întregii lumi cu privire la victimele războiului, este adusă în atenţia noastră şi ca detaliu care a fost premiat cu marele Nobel pentru Pace.

 Două perspective diferite, Denis Mukwege, doctorul ajutor incontestabil în mijlocul războiului civil din Congo şi Nadia Murad, martorul, victimă a traficului uman în mijlocul războaielor duse de partea cea mai violentă şi negativă a islamului. Doi oameni, fiecare în felul lui, luptând cu resursele şi instrumentele proprii pentru o pace mondială la care ne gândim mai rar decât ar trebui, aici, departe unde suntem, într-una din cele mai bune lumi posibile în care suntem..

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024