La mulți ani, Jim!

Actorul canadian Jim Carrey sărbătorește astăzi (17 ianuarie) ziua de naștere. Se cuvine, poate, să ne amintim cu drag de filmele care i-au asigurat artistului recunoaștere, dar și succes. Un artist de succes deci, care azi are de petrecut.

Primele sale roluri principale au fost în comediile Ace Ventura: detectivu’ lu’ pește (1994), Tăntălăul și Gogomanul⁠ (1994), Masca (1994) și Ace Ventura: Un nebun în Africa (1995). Carrey a avut succes și în filmele dramatice ca The Truman Show (1998), Omul din Lună⁠ (1999) și Strălucirea eternă a minții neprihănite (2004). De-a lungul carierei a câștigat și a fost nominalizat la multe premii, care includ BAFTA, Globul de Aur, premiile MTV etc.

Carrey și-a făcut debutul în film cu un rol în Rubberface (1983), care a fost lansat sub numele de Introducing…Janet. Mai târziu în același an, Carrey a câștigat un rol principal în comedia Copper Mountain. Doi ani mai târziu, în 1985, Carrey și-a văzut primul său rol major în comedia neagră Once Bitten, în rolul lui Mark Kendall. După roluri în filme ca Peggy Sue Got Married (1986), Earth Girls Are Easy (1988) și The Dead Pool (1988), Carrey nu a simțit experiența adevărată până la comedia din 1994 Ace Ventura: Pet Detective, deși filmul a fost criticat la maxim iar Carrey a fost nominalizat la premiul Zmeura de Aur, categoria Worst New Star.

Jim Carrey este unul dintre numele de pe lista celebrităților care au pornit de jos, ca un drum de la sărăcie la succes, o poveste inspirașională folosită de multe ori ca argument că .. se poate. Pe când era licean, locuia cu familia lui într-o rulota si era nevoit să lucreze la o fabrică de cauciucuri pentru a aduce bani în casă. Nemulțumit de acest stil de viață, Jim a renunțat la școală la 16 ani și a plecat la Los Angeles pentru a deveni vedetă. Și-a îndeplinit visul, iar acum este unul dintre cei mai respectați și bine plătiți actori din Cetatea Filmului.

Anul acesta Jim Carrey a fost nominalizat la Globurile de Aur la categoria ”cel mai bun actor într-un serial TV comedie – musical” pentru rolul său din ”Kidding”; premiul i-a revenit însă lui Michael Douglas pentru ”The Kominsky Method”.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024