Istoria albinelor – Maja Lunde

Se scrie și se știe că Norvegia este țara cu cei mai mulți scriitori pe metrul pătrat. Informația nu este verificată, probabil există vreo statistică și rezultate care pun subiectul pe seama climei din țara cea rece. Din Norvegia vine și recomandarea livrescă de azi. Cartea se numește ”Istoria albinelor” iar autoarea e născută la Oslo, numele ei este Maja Lunde și critici avizați au etichetat-o drept ”una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale”.

Apariție recentă la editura Humanitas,  în traducerea Sandei Tomescu Baciu, în colecția „Raftul Denisei“, ”Istoria albinelor” prezintă o poveste emoționantă în general și surprinzător de provocatoare, în particular. Romanul așază, în mai mult de 300 de pagini, echilibrul armonios dintre om și natură. Relația părinți – copii, dispariția albinelor și șansa de supravietuire a ființei umane sunt trei direcții care orientează scrierea spre încadrarea ei într-un fenomen literar de excepție.

Romanul, aflat în curs de ecranizare, este bestseller internațional cu peste un milion cinci sute de mii de exemplare vândute în toată lumea și a fost publicat în peste treizeci și cinci de țări. Despre aceeași carte, publicația Deutsche Welle a scris că ” Maja Lunde nu scrie un raport de mediu, ci o ficțiune de cea mai bună calitate, care nu se concentrează neapărat asupra albinelor, ci mai ales asupra oamenilor și a relației pe care o au cu copiii lor și cu locul în care trăiesc.”

”Istoria albinelor” de Maja Lunde, o carte must have, sau mai bine zis, must read, una dintre acele cărți care îți pot întoarce privirea către propria interioritate, către sistemul personal de valori croit după criterii inspirate de lumea pe care o locuim; un roman care poate ”lucra” pentru atenția care se cuvine naturii, deci și ființei umane prin excelență.

Un articol de Bianca Ioan

Search

aprilie, 2024