Inima-i un vânător singuratic, Carson McCullers

Există pe lumea asta cărţi în care te pierzi, altele care te conduc prin labirintul aventurii eroilor de roman, şi mai sunt cărţi care parcă spun povestea ta. Patetic, dar motivat, şi dacă stai bine să te gândeşti, e şi adevărat. „The heart is a lonley hunter ” este o astfel de carte în care se scrie mult despre singurătatea în familie şi înstrăinarea în mijlocul dinamicii extreme a unei societăţi problematice. Deşi spus cu prea multe cuvinte, romanul de debut al tinerei Carson McCullers impresionează până la exaltare. În primul rând pentru că e scris când tânăra avea 23 de ani. Şi acesta chiar e un detaliu surprinzător pentru cât de multă intensitate e în paginile acestei cărţi.

Apărută la Polirom cu titlul în româneşte Inima e un vânător singuratic, cartea asta e de pus în bagaje pentru drumuri lungi. Acțiunea situată în Sudul dominat de tensiuni rasiale, propune 5 personaje principale: o tânără de 14-15 ani cam băiețoasă, mare iubitoare de muzică, un proprietar de restaurant, un doctor de culoare, un alcoolic cu idei ciudate și nu în ultimul rând un mut, un liant între toate personajele. Sudul american înaintea celui de-al doilea Război Mondial, o societate profund divizata, in care doua spatii diferite ale societatii impartaseau viziuni profund diferite despre o aceeasi realitate economica si sociala.

Romanul este construit în jurul lui John Singer, un mut care devine, paradoxal, confidentul ideal al mai multor personaje neobişnuite: un proprietar de cafenea însingurat, Biff Brannon, un medic de culoare prea cult pentru a izbuti să se facă înţeles de familia sa, Benedict Mady Copeland, un agitator socialist alcoolic şi pe jumătate dement, Jake Blount, şi o adolescentă săracă, Mick Kelly, care-şi află consolarea în muzică. Fiecare dintre personajele în mintea cărora pătrunde autoarea este în felul lui un inadaptat, chiar şi aparent normala Mick Kelly. Reuşind să surprinda izolarea individului, în jurul căreia gravitează întreaga condiţie umană, şi dovedind un simţ acut pentru tensiunile rasiale din sudul Statelor Unite, Carson McCullers ţese o poveste obsedantă, memorabilă, facând să răzbată vocile celor respinşi de societate, ale celor uitaţi, ale celor abuzaţi. Romanul a fost ecranizat în 1968, filmul avându-l ca protagonist pe Alan Arkin.

Există pe lumea asta cărţi în care te pierzi, altele care te conduc prin labirintul aventurii eroilor de roman, şi mai sunt cărţi care par că spun povestea ta, deşi departe, pe un alt continent, într-un alt timp, în alte vremuri..The heart is a lonley hunter este o astfel de carte.

 

Un articol de Bianca Ioan

 

Search

aprilie, 2024