Incepe cea de-a XI-a ediție a FITPTI!

Maine , joi, 4 octombrie, începe cea de-a XI-a ediție a FITPTI, un eveniment care va coloniza orașul până pe 11 octombrie. Peste 400 de artiști din 20 de țări de pe cinci continente vor ajunge la Iași și vor evolua în nu mai puțin de 18 spații din oraș (indoor și outdoor). Spectacole, spectacole-lectură, lansări de carte expoziții din Belgia, România, Hong Kong, Spania, Italia vor face deliciul estetic al acestei prime zile, al cărei program debutează la orele dimineții și se încheie târziu în noapte. Deschiderea oficială va avea loc în prefața spectacolului susținut de Teatrul ACT din București, Stage Dogs, cu doi dintre cei mai valoroși actori ai teatrului românesc, Marcel Iureș și Florin Piersic Jr. Inspirat de A Life In The Theatre de David Mamet, spectacolul spune povestea a doi actori de teatru. Două generații între care se cască o prăpastie. Povestea urmărește comunicarea dintre ei, îndeosebi în culise și la cabină. Teatrul, univers magic pentru spectatorii fideli, se dovedește a fi o lume prea concretă uneori. O lume guvernată de invidie, răutate, orgolii, meschinării. Încetul cu încetul, în spatele scenei, prietenia sau colegialitatea ajung să fie doar niște vorbe goale. Iar conflictul dintre cei doi protagoniști crește până la paroxism. Spectacolul este sold-out.

Pe cei care nu au mai găsit bilete, îi așteptăm de la ora 20.30, în fața Teatrului Luceafărul la spectacolul susținut de Cal y Canto Teatro Burgos Spania – A-TA-KA! Lumea onirică a lui Salvador Dali a inspirat Cal y Canto Teatro în utilizarea aerului ca punct de start, după ce vreme îndelungată au cercetat lumea zmeielor. În evoluția creativă a companiei, fiecare producție a inventat noi limbaje, surprinzând publicul prin crearea unui imaginar propriu. Numeroase creaturi invadează strada și transformă spațiul, iar audiența privește uimită valurile de animale fantastice roind deasupra capetelor tuturor.  O mulțime de ființe multicolore îndeamnă atât copiii, cât și adulții să împărtășească o lume ca de vis. Un spectacol avangardist care surprinde prin originalitate, un suprarealism magic. Un spectacol de: Ana Ortega & Marcos Castro, cu  Castro Solorzano, Gomez Santa Olalla Sofia, Moreno Munoz Sara, Celia Diaz.

Pe pietonalul Lăpușneanu, la Cafeneau Veche va fi un alt spectacol de aer liber – Katastrofa Clown Italia, ora 19. Un spectacol de comedie stradală în ritm de rock and roll, cu numere care fac deliciul audienței! Momente de magie, clovnerie, baloane de săpun și, în încheiere, un meci de box în urma căruia se va decide cine o va câștiga pe fata visurilor! Andrea Fedi a păstrat din copilărie credința că dacă ai imaginație bogată, chiar și o șosetă simplă sau un scaun pot crea o lume plină de bucurie. Printr-un spectacol de clovnerie și pantomimă. Despre propria companie, Fedi spune că susține spectacole potrivite pentru piețe publice, evenimente, căsătorii și divorțuri! Spectacole pe care le-a jucat în turnee în Italia, Austria, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Portugalia, Germania, Coreea de Sud. Un spectacol de și cu Andrea Fedi.

Poftiți la Festival!

Search

martie, 2024